1,5 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom
Suljo Mustafić, foto: PR Centar

Objavljen Javni poziv za dodjelu grantova za projekte OSI

1,5 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) objavio je danas Javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, u koje bi trebalo da bude uključeno oko 180 pripadnika te populacije.

Direktor ZZZCG, Suljo Mustafić, kazao je, na pres konferenciji, da se na evidencijama ZZZCG, nalazi oko šest hiljada osoba sa invaliditetom.

“Apelujem, i ovog puta na poslodavce da zapošljavaju ovu kategoriju građana. Od toga svi imamo koristi, prvenstveno zbog toga što razbijamo uvriježene predrasude da te osobe nisu za radni angažman. Naprotiv, među njima su brojni koji žele da rade, da se dokazuju, shodno afinitetima i mogućnostima”, istakao je Mustafić u PR Centru.

Poslodavci koji zapošljavaju lica sa invaliditetom, kako je rekao, koriste povoljnosti koje im nudi država.

“Prije svega ne plaćaju poseban doprinos Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, a pri tome koriste subvencije njihovih zarada. Fond funkcioniše u okviru Zavoda, kao posebna organizaciona jedinica”, objasnio je Mustafić.

zzzcg18

Foto: PR Centar

Prema njegovim riječima, budžetom za ovu godinu, Fondu je opredijeljeno šest miliona eura, od kojih su 3,3 miliona za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom.

“Oko 300 hiljada eura planirano je za finansiranje projekata po javnom pozivu iz novembra prošle godine. A, danas smo objavili javni poziv za dodjelu grant šeme u iznosu od 1,5 miliona eura. U narednom periodu, raspisaćemo još jedan konkurs za raspodjelu preostalih 1,5 miliona eura”, objasnio je Mustafić.

On je podsjetio da je sredstvima Fonda od 2015. godine, finansirano više od 150 projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom.

“Ukupna vrijednost je, nešto ispod 7,5 miliona eura. Samo u prošloj godini, Zavod je finanisirao 85 projekata, u koje je uključeno 550 lica sa invaliditetom”, naveo je Mustafić.

Prema njegovim riječima, u Crnoj Gori je zaposleno 317 lica sa invaliditetom, kod 204 poslodavca.

“Od ovih 317 osoba, njih 205 je zaposleno na neodređeno vrijeme. Brojke same po sebi ne govore nešto posebno. Analize Zavoda, međutim, pokazuju pozitivne pomake i rast zainteresovanih poslodavaca za zapošljavanje lica sa invaliditetom”, ocijenio je Mustafić.

On je podsjetio da je ZZZCG ustupio zgradu na Zabjelu u Podgorici, u kojoj će na 410 kvadratnih metara, pored Rehab centra biti smješten Centar za autizam, kao funkcionalni dio Kliničkog centra Crne Gore.

“Za izgradnju i modernu opremu ovog objekta, Zavod je uložio oko dva miliona eura. Centar za profesionalnu rehabilitaciju takođe će biti smješten u istoj zgradi na prostoru oko 1.400 metara kvadratnih. Namjera je da se na jednom mjestu obezbijede zdravstvene, socijalne, obrazovne, radno-terapeutske usluge, usluge profesionalne rehabilitacije za osobe sa preprekama u razvoju”, pojasnio je Mustafić.

Savjetnik u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Stanko Laković, istakao je da, kada je riječ o finansijskim aspektima ovog javnog poziva, minimalni iznos granta koji se može dodijeliti je 30 hiljada eura, dok je, kako je rekao, maksimalan iznos 70 hiljada eura.

“Moramo istaći da je obavezno sufinansiranje projekata, što znači da svaki podnosilac prijave mora obezbijediti sufinansiranje u minimalnom iznosu od pet odsto, od ukupno opravdanih troškova projekta”, objasnio je Laković.

zzzcg25

Foto: PR Centar

On je kazao da je krajnji rok za podnošenje prijava 23. februar ove godine, navodeći da će svi podnosioci biti pismeno obavješteni o rezultatima ocjene njihove prijave.

“Očekujemo da bude uključeno najmanje 180 lica sa invaliditetom, najmanje 40 odsto uključenih žena sa invaliditetom u projektima, osposobljeno za rad najmanje 90 odsto učesnika projekata, zaposleno, u toku trajanja projekta, najmanje 60 odsto učesnika i realizovano najmanje 30 odsto projekata koji predviđaju zapošljavanje nakon završetka projekta minimum dva lica sa invaliditetom u najkraćem trajanju od šest mjeseci” naveo je Laković.

Načelnica Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Enesa Rastoder, ocijenila je da visok nivo nezaposlenosti lica sa invaliditetom nameće potrebu da se sredstva za finansiranje grant šema usmjere na one projektne aktivnosti, koje će rezultirati povećanjem zapošljivosti tih osoba.

“Sve to kroz sticanje stručnih kvalifikacija i drugih vještina i kompetencija, kako bi se zadržali na tržištu rada, odnosno imali mogućnost da napreduju u radnom okruženju”, pojasnila je Rastoder.

Savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, Gracijela Rakonjac, objasnila je da lice sa invaliditetom, kao učesnik projekta, ne može biti uključeno u više projekata.

“Lica sa invaliditetom, koja su uključena u projekte po javnim pozivima, od marta i avgusta 2017. godine, ne mogu biti uključena u projekte po ovom javnom pozivu. To je bitno, iz prostog razloga, da što veći broj lica sa invaliditetom uključimo kroz projekte koji će biti finansirani ovim javnim pozivom”, pojasnila je Rakonjac.

zzzcg22Foto: PR Centar

Svi projektni predlozi, kako je navela, moraju predviđati, uključivanje najmanje šest lica sa invaliditetom, i zapošljavanje najmanje njih četvoro tokom trajanja projekta i to u najkraćem trajanju od šest mjeseci.

“Prednost pri izboru imaju oni projekti, koji predviđaju uključivanje većeg broja učesnika, kao i projekti koji predviđaju zapošljavanje nakon završetka projekta”, rekla je Rakonjac.

Ona je pojasnila da se pravna ili fizička lica mogu prijaviti sa najviše dva projektna predloga, a Zavod ne može dodijeliti više od jednog granta jednom pravnom licu.

“Jedno pravno lice može biti samo jednom podnosilac prijave, odnosno može biti samo jednom partner po ovom javnom pozivu. Projektni predlozi, koji će biti finansirani shodno ovom javnom pozivu, ne mogu trajati duže od 12 mjeseci i krajnji rok za završetak ovih aktivnosti je 2. april 2019. godine. Planirani početak projektnih aktivnosti je 2. april ove godine”, objasnila je Rakonjac.

PR Centar

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.