Vlada ostaje odgovoran partner medija
Foto: Gov.me

Čestitke za Dan novinara

Vlada ostaje odgovoran partner medija

Predsjednik Vlade Duško Marković uputio je povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore čestitku novinarima i ukupnoj medijskoj zajednici.

„Crnogorsko društvo prolazi kroz dinamičan i zahtjevan period reformi usmjerenih ka unapređenju kvaliteta života građana i ispunjavanju obaveza iz evropske agende. Na tom putu novinari i mediji imaju posebnu odgovornost da na profesionalan i objektivan, dakle i kritički način, informišu javnost u svim sferama interesovanja. Tim prije, što u vremenu u kojem živimo i strvaramo, odgovornost za pisanu riječ nikada nije imala veći značaj“ – navodi se u čestitki predsjednika Vlade.

Konstatujući da su mediji u svakom modernom društvu važan dio kreativnih industrija, sa posebnim uticajem na demokratski razvoj i pluralizam Premijer navodi da će zbog toga Vlada Crne Gore nastaviti da bude odgovoran i posvećen partner medija, uvažavajući standarde profesionalnog novinarstva, i promovišući civilizovan način komunikacije na javnoj sceni.

„Nastavićemo i da podržavamo rad Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, štiteći integritet i bezbjednost novinara i medijskih poslenika u Crnoj Gori. U to ime – čestitam vam Dan novinara“ – navodi se u čestitki Markovića.

I ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitku novinarima.

"Crna Gora, i normativno i institucionalno i demokratski, u kontinuitetu evoluira na putu izgradnje i održivosti sveukupnog ambijenta slobode medija. Ti procesi imaju značaj i na polju pristupanja Evropskoj uniji i u pogledu dalje posvećenosti daljoj implementaciji demokratskih standarda. Stoga, jačanje principa slobode izražavanja, što je temeljno pravo i osnov demokratskih društava, cilj je koji nema alternativu. 

Jačajući principe samoregulacije, što je iznad svega interes objektivnog i profesionalnog novinarstva, mediji će na najbolji način pružiti doprinos i zaštiti svojih prava i dostizanju evropskih standarda", kazao je Bogdanović.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.