Uljarević: Opozicija može do zajedničkog kandidata za predsjednika
Daliborka Uljarević

Mogućnost postoji

Uljarević: Opozicija može do zajedničkog kandidata za predsjednika

Mogućnost da građanska opozicija ima zajedničkog predsjedničkog kandidata i dalje postoji i ona bi mogla voditi paketu zajedničkog nastupa u Podgorici, saopštila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

"Međutim, dešavanja nas upućuju da kao građani sve manje vjerujemo da će se to i desiti", rekla je Uljarević Pobjedi.

Lideri građanske opozicije – Socijalističke narodne partije (SNP), Demokrata, URA-e, Demosa i Socijademokratske partije (SDP), od novembra prošle godine nijesu se sastajali. Oni su najavljivali da će dogovoriti strategiju daljeg djelovanja nakon što se Demokratski front (DF) vratio u parlament, ali do toga nije došlo.

Pobjeda piše da zajednički jezik nijesu našli ni oko termina narednog sastanka, pa je on, iako predložen da bude sredinom januara, odgođen na zahtjev lidera Demokrata, Alekse Bečića, koji je tražio zvanični susret tek nakon lokalnih izbora.

Komentarišući ta najnovija dešavanja i odgađanje sastanka na zahtjev lidera Demokrata, Uljarević je kazala da se radi o političkom taktiziranju i jednoj vrsti pregovaranja koja može dati rezultat i vjerovatno Bečića kao predsjedničkog kandidata kojeg bi podržale ostale opozicione partije građanske orijentacije.

“Ako do toga ne dođe, imaćemo drugačije slaganje u kojem će mogući saveznici postati politički protivnici”, ocijenila je Uljarević.

Ona je, na pitanje može li opstati takozvana građanska opozicija, s obzirom na to da se unutar nje kristališu savezi i sklapaju različite predizborne koalicije, odgovorila da građanska opozicija ni do sada nije bila na jednoj listi ili imala koordiniran i jasan politički projekat.

“Postojao je određeni nivo saglasja oko opšteg cilja - smjene vlasti Demokratske partije socijalista (DPS), ali to je samo definicija cilja, bez razvijene strategije i pratećih mjera, pa je to vodilo i koalicijama dijela ovih partija, ali nikada ka jasnom i jedinstvenom političkom izrazu”, navela je Uljarević za Pobjedu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.