Vojinović: Mašinovođa za svakog stradalog osuđen na 45 dana zatvora
Foto:Kodex

12. godina od tragedije na Bioču

Vojinović: Mašinovođa za svakog stradalog osuđen na 45 dana zatvora

12 teških godina Nevladina organizacija Voz neprebola traži istinu i pravdu za stradale i povrijeđene u teškoj željezničkoj nesreću na Bioču. Čemu tajne, brige i strah - zar žrtve i Crna Gora ne zaslužuju pravu istinu o ovoj tragediji upitao je Goran Vojinović, predsjednik ove NVO.

Članovi ove organizacije, zajedno sa predstavnicima lokalne uprave, članovima porodica žrtava, prijatelja i brojnih građana obilježilli su danas u 5 do 12h, 12 godišnjicu željezničke nesreće na Bioču polaganjem cvijeća kod spomenika u gradskom parku u Bijelom Polju.

Vojinović je istakao da je u Bijelom Polju neka druga Crna Gora i iz tog razloga je od srca i ljudski zahvalio na podršci svih ovih godina i danas.

On je u obraćanju Osnovnom državnnom tužilaštvu u Podgorici, povodom stava da isto nema interesa da obnovi sudski proces, naveo da svih 12 godina govore, traže i bore se samo za istinu.

Kada je riječ o novim dokazima, iznio je samo najznačajnije, one koji se tiču  mjesta rekonstrukcije događaja, nagriženosti šina van zakonskih normi o bezbjednosti željezničkog saobraćaja, nestanak audio kaseta i audio snimaka između mašinovođe i dispečera u Podgorici u intervalu par dana prije i posle nesreće, nedostatak mišljenja nalaza vještaka građevinske kao i elektro struke o ispravnosti pruge i naponske mreže, javne izjave mašinovođe Slobodana Drobnjaka i drugih optuženih da mnogi drugi trebaju da odgovaraju.

bp

Foto:Kodex 

"Ko to i zašto? Zašto su posle željezničke nesreće na Bioču povučeni iz upotrebe na dijelu pruge Bijelo Polje - Podgorica plavi ruski vozovi? Zato što je dvije godine prije nesreće Željeznica CG dobila upozorenje da su navedeni vozovi nepogodni za željeznički saobraćaj na pruzi sa velikim nagibom kao i da im je prošao rok trajanja. To nije dokaz i niko nije odgovoran.", kazao je Vojinović.

Istakao je da Tužilaštvo nije ispitalo tokove novca na Željeznici CG koja je poslovala sa gubitkom.

 "Pitam vas iz kojih su se finansijskih izvora Želljeznice CG islaćivale otpremine od preko 150 hiljada eura, kupovali stanovi i slično. Jesu li životi naših najrođenijih bili hipoteka za to?", upitao je Vojinović Tužilaštvo i dodao:

"Nismo mi u ime države vršili profesionalnu ulogu tužiteljke i napravili ovoliko previda i namjernih grešaka i iz tih razloga razumijemo da tužilaštvo nema interes za obnavljanje sudskog procesau vezi nesreće na Bioču. Zato smo vas prije nekoliko mjeseci pitali a to činimo i danas -  Koga štiti tužilaštvo?".

bpa

Foto:Kodex 

Poslednji dokaz koji je danas naveo Vojinović, iako ih, tvrdi, ima još, jeste podsjećanje da je za nesreću na Bioču osuđen samo jedan čovjek.

 "Osuđen je na šest godina odnosno za svakog poginulog putnika osuđen je na 45 dana zatvora ili što je još poražavajuće za svakog poginulog i povrijeđenog putnika nepunih 9 dana. Zar vam posle ovoga trebaju dokazi, navodi i činjenice? - kazao je Vojinović.

Kako je kazao, ne čudi providno projektovan i fingiran neuspjeh tužilaštva zbog oslobađajućih presuda i nepodizanja novih optužnica.

"Ako se osvrnete na redosled događaja i učesnike proces u tužilaštvu i pravosuđu vidjećete da su mnogi  preko nesreće na Bioču na ličnom i profesionlnom planu profitirali. Gospodo iz Tužilaštva, iskreno i javno govorimo da nam za obnavljanje sudskog postupka ne trebaju pravnici i eksperti već odgovorni časni i profesionalni ljudi", ocijenio je Vojinović.

P1010670

Vojinović:Koga štiti Tužilaštvo?

Tužilaštvu je ispred ove NVO upitao još dva pitanja:

"Zašto Tužilaštvo u saradnji sa policijom i inspekcijskim službama nije za ovih 12 godina pokušala da ispravi svoju veliku grešku, samostalno pokrene postupak obnavljanja sudskog procesa obzirom na brojne dokaze izjave i saznaja  i drugo, zašto je za tužilaštvo i pravosuđe obnavljanje  sudskog procesa toliki problem?Čemu tajne, brige, zastiđe i strah - zar 47 žrtava, preko 200 povrijeđenih i čitava Crna Gora ne zaslužuju pravu istinu?", apelovao je Vojinović. 

Halilović Binasa, putnica voza i majka koje je izgubila dvoje djece imala je kratku poruku:

"47 naših duša, anđela ili meleka neka budu pratioci svakom vozu i opomena sad i za svagda - da se ovo nikad ne ponovi."

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.