SPD ponovo s Angelom Merkel
Angela Merkel

Ulaze u koalicione pregovore

SPD ponovo s Angelom Merkel

Njemačke socijaldemokrate glasale su za ulazak u koalicione pregovore sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel.

To je ključni korak ka okončanju političkog zastoja i konačnog formiranja nove vlade.

Za otpočinjanje koalicionih pregovora glasalo su 362 delegata u odnosu na 279 koji su bili protiv, prenijela je agencija AP.

Kada koalicioni sporazum bude postignut sa Merkelovim konzervativnim blokom, članstvo Socijaldemokratske partije Njemačke moraće najprije da odobri konačan sporazum, prije nego što bude formirana vlada. 

Uoči glasanja, lider stranke Martin Šulc izjavio je delegatima da će insistirati na više ustupaka konzervativaca za rad, zdravstvo i migracionu politiku. 

Očekuje se da ove sedmice započnu koalicioni pregovori, što će donijeti olakšanje njemačkim partnerima u Evropi, gdje Merkelova dugo ima vodeću ulogu u ekonomskim i bezbjednosnim pitanjima, navela je agencija Rojters.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.