11,1 milion eura za ZZZCG: Veća podrška sistemu zapošljavanja
ZZZCG

11,1 milion eura za ZZZCG: Veća podrška sistemu zapošljavanja

Budžetom Crne Gore za ovu godinu, u dijelu mjera i aktivnosti iz Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa, koji sprovodi Zavod za zapošljavanje (ZZZ), opredijeljeno je 11,1 milion EUR.

"Opredijeljenim sredstvima pruža se znatno veća podrška sistemu zapošljavanja kroz proširenje mjera i visine sredstava namijenjenih aktivnoj politici zapošljavanja i razvoju preduzetništva", navodi se u Programu rada ZZZ za ovu godinu, piše Mina biznis.

Od tog iznosa se šest miliona EUR odnosi na Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Kako se navodi u dokumentu koji je objavljen na sajtu Zavoda, neki od prioriteta za ovu godinu su povećanje zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti.

U okviru tih prioriteta definisani su ciljevi koji se odnose na stimulisanje kreiranja zaposlenosti i podsticanje konkurentnosti unaprijeđenjem poslovnog okruženja, zatim povećanje efikasnosti mjera aktivne politike zapošljavanja sa posebnim naglaskom na uključivanje na tržište rada mladih, žena i dugoročno nezaposlenih osoba i obezbjeđivanje veće zaposlenosti u nerazvijenim područjima Crne Gore.

Budžetom Crne Gore za ovu godinu za realizaciju mjera aktivne politike zapošljavanja predviđena su finansijska sredstva u iznosu 4,6 miliona EUR.

"ZZZ planira da, u okviru raspoloživih sredstava za ovu godinu, za četiri hiljade prioritetno mladih, dugoročno nezaposlenih i osoba ženskog pola, realizuje neke od mjera aktivne politike zapošljavanja, u cilju njihovog efikasnijeg uključivanja na tržište rada", precizira se u dokumentu.

Zavod je, kako su kazali njegovi predstavnici, institucija koja pruža kvalitetan servis i poslodavcima, u smislu obezbijeđivanja kvalitetnog kadra i rješavanja problema nezaposlenosti. 

ZZZ će i u ovoj godini nastaviti da pruža usluge poslodavcima, a posebno će Odsjek za rad sa poslodavcima intenzivirati aktivnosti u cilju stimulisanja sezonskog zapošljavanja.


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.