Kopitović: Ulcinj mora voditi aktivnu kulturnu politiku
Foto: Demokrate

Nedostaje pozorište, muzej, bioskop

Kopitović: Ulcinj mora voditi aktivnu kulturnu politiku

Jedan od razloga odlaska mladih iz Ulcinja jeste i nedovoljno razvijena kultura. Nedostatak kulturne infrastrukture, prije svega pozorišta, bioskopa i muzeja, ali i kulturnih manifestacija, dovodi do degradacije socijalnog života mladih, ujedno ih demotivišući da ostanu u rodonom gradu, smatra Miloš Kopitović, nosilac liste Demokrata na izborima u Ulcinju.

On navodi da kako država, tako i svaka opština, pa i Ulcinj mora voditi aktivnu kulturnu politiku.

"Ako znamo da kultura podrazumijeva i slobodu mišljenja, kulturu ophođenja, moralnu i duhovnu ravnotežu jasno je koliko je kultura zapravo važan činilac u životu mladih i uopšte bitan činilac razvoja jedne opštine. U okviru ovog problema posebno se ističe  nepodržavanje lokalnih umjetnika od strane Opšine. Demokrate se zalažu za razvoj i slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, posebno kroz podršku svim amaterskim kulturnim društvima koja okupljaju i njeguju talenat i čuvaju kulturno nasljeđe grada Ulcinja. Drugim riječima, mora se uložiti adekvatan napor da se stimuliše i pruži podrška mladim talentima u njihovom radu", navodi Kopitović.

Dodaje da je Ulcinj grad plaža, mora i maslina, pa je potrebno iskoristiti te potencijale i promovisati ih na pravi način.

"U tomm smislu, predlažemo povezivanje institucija kulture sa određenim društvenim djelatnostima i institucijama u turizmu. Organizovati manifestaciju pod nazivom "Maslinijada Ulcinj", u cilju da postane tradicionalna fešta, gdje će Ulcinjani imati priliku da pokažu svoje znanje, vještine i proizvode. Posebnu šansu za ravoj kulture u Ulcinju predstavalja Stari grad, odnosno oživljavanje kulturne baštine u istom. Kino sala bi definitivno bila dugo iščekivano i popularno kulturo osvježenje za građane Ulcinja. U vezi sa tim treba podstaći, a posebno u ljetnoj sezoni,  organizovanje kulturnih manifestacija kao što su otvoreno pozorište, ljetnji teatar, književne večeri i muzički festivali. Kultura kao skup vrijednosti, zajedno sa turizmom, može afirmisati opštinu Ulcinj u međunarodnim okvirima i zato Opština mora biti servis i podrška kulturnim stvaraocima", zaključuje Kopitović

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.