MA predstavlja značajan generator razvoja ekonomije
Ilustracija

Doprinos između 150 i 200 miliona

MA predstavlja značajan generator razvoja ekonomije

Doprinos nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlinesa (MA) crnogorskoj turističkoj privredi je, prema rezultatima istraživanja tržišta, između 150 i 200 miliona na godišnjem nivou, saopštio je komercijalni direktor, Dragan Popović i dodao da kompanija predstavlja značajan generator razvoja ekonomije.

"Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi samo u periodu ljetnje sezone od 1. juna do 30. septembra blizu 120 miliona eura, a kada je riječ o godišnjem nivou, onda ukupan doprinos MA crnogorskoj turističkoj privredi iznosi između 150 i 200 miliona eura", rekao je Popović u intevjuu agenciji Mina-business. 

MA je za svoje potrebe angažovao referentnu kompaniju, koja je od 1. jula do 30. septembra prošle godine sprovela istraživanje tržišta na reprezentativnom uzorku putnika/ispitanika na crnogorskim aerodromima.

"Takođe na bazi tog istraživanja kao najveći motiv putovanja putnici/ispitanici su naveli 'turističku posjetu', dok su kao opredeljujući faktor pri odlučivanju da putuju sa nacionalnim avio-prevoznikom MA naveli cijenu naših karata”, objasnio je Popović. 

Kada je riječ o stepenu zadovoljstva kompanijom 94,5 odsto ispitanika je zaokružilo odgovor 'veoma dobro' i 'odlično'. A njih 96 odsto je odgovorilo da bi ponovo letjeli sa Montenegro Airlines-om. 

“MA je u prošloj godini prevezao ukupno 568,59 hiljada putnika u sve tri kategorije saobraćaja, u redovnom, čarter i code share saobraćaju, uz ostvareni nalet od 10,38 hiljada blok sati, odnosno 6,96 hiljada letova, sa flotom od pet aviona”, precizirao je Popović.

On je podsjetio da je postignuti rezultat približno isti kao u 2015. i 2016. godini, kada su u floti imali šest aviona, a ne odstupa značajno u broju prevezenih putnika ni u poređenju sa ranijim godinama, kada je u floti bilo sedam aviona.

"Biznis planom za prošlu godinu, planirali smo da prevezemo 550 hiljada putnika, međutim cjelokupnim angažmanom menadžmenta i zaposlenih, optimizacijom reda letjenja, boljom popunjenošću putničke kabine i brižljivim planiranjem komercijalne tarifne politike taj plan je značajno premašen”, kazao je Popović. 

Prema njegovim riječima, osim angažmana menadžmenta i zaposlenih u nacionalnoj kompaniji presudna je bila i podrška resornog Ministarstva i Vlade, pa se uprkos brojnim izazovima, uspješno završila poslovna godina i ugovoreni aranžmani.

"MA je tokom cijele prošle godine saobraćao ka osam destinacija, odnosno Beogradu, Beču, Frankfurtu, Cirihu, Ljubljani, Rimu, Parizu i Moskvi, a tokom ljetnje IATA sezone je obnovio i linije kao što su London, Kopenhagen, Sankt Peterburg, Dizeldorf i Lion”, naveo je Popović.

Rtcg/Mina biznis

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.