Uz ovu hranu ćete najlakše prebroditi prehladu
Ilustracija

Sezona virusa

Uz ovu hranu ćete najlakše prebroditi prehladu

Sezona virusa je u toku. Stručnjaci navode da i hrana može da pomogne, a topla pileća supica, čaj i jela u kojima ima svježeg bijelog luka odlični su borci protiv curenja nosa, peckanja u grlu, kijavice i gripa.

Šta treba da konzumirate?

Čaj – smiruje upaljeno grlo i bogat je antioskidansima koji sprječavaju infekcije, pa ga u hladnijim danima treba što češće piti.

Supa – odlična protiv prehlade, posebno kokošja jer djeluje protivupalno.

Proteini – riba, piletina i ćuretina odličan su izvor proteina za jačane imuniteta.

Đumbir – korijen đumbira ima protivupalno dejstvo, možete ga staviti u vrelu vodu i piti ga kao čaj.

Mliječni proizvodi – stručnjaci savjetuju da mnogima mogu biti od koristi u borbi protiv infekcija jer su dobar izvor proteina i vitamina D.

Bijeli luk – sprječava infekcije i bogat je vitaminima i antioskidansima pa ga, ako želite da ojačate svoj imuni sistem, češće dodajte jelima.

Namirnice koje treba da izbjegavate:

Kupovni sokovi – sadrže dosta šećera koji ometa bijela krva zrnca u borbi protiv infekcija.

Masna hrana – teško se vari i usporava imuni sistem.

Alkoholna pića – sadrži određene sastojke koji poprilično slabe imuni sistem.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.