Stiže test krvi za rano otkrivanje raka
Ilustracija

Naučnici na korak od revolucije

Stiže test krvi za rano otkrivanje raka

Naučnici su korak bliže ispunjenju jednog od najvećih ciljeva u medicini - univerzalnom testu krvi za otkrivanje raka.

Tim naučnika na Univezitetu "Džons Hopkins" ispituje metodu koja otkriva osam najčešćih formi teške bolesti. Njihova vizija je da se napravi godišnji test za rano otkrivanje bolesti koji bi mogao da spasi brojne živote.

Britanski naučnici navode da je riječ o "izuzetno uzbudljivom" otkriću.

Test za otkrivanje raka traži mutacije u 16 gena koje se redovno pojavljuju i osam proteina koji se oslobađanju, a isproban je na više od hiljadu pacijenata.

Doktor Kristijan Tomazeti s Medicinskog fakulteta "Džons Hopkins" izjavio je za BBC da su rezultati vrlo "uzbudljivi".

"Mislim da ovo može da ima ogroman uticaj na smrtnost od raka", rekao je.

Što se ranije otkrije, veće su šanse za uspješno eliminisanje ove opake bolesti. U toku su testiranja na osobama kojima još nije dijagnostikovana bolest, i to će biti pravi test primjenjivosti nove metode.

Doktor Gert Atard iz Britanskog istraživačkog centra kaže da ovo otkriće ima veliki potencijal.

"Ovo je sveti gral medicine - test krvi koji otkriva rak bez drugih procedura poput skeniranja i kolonoskopije", dodao je, ističući da su naučnici vrlo blizu toga, prenosi Klix.ba.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.