Konačno pronađen lijek protiv gripa
Ilustracija

Naučnici na pragu otkrića

Konačno pronađen lijek protiv gripa

Najdosadnija bolest i dalje može biti jako opasna.

Naučnici su u laboratoriji stvorili virus gripa koji bi, na osnovu eksperimenata, mogao da dovede do pravljenja mnogo efikasnije vakcine protiv te bolesti, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Sajens (Science).

Taj virus je izazivao veoma jake odgovore imunog sistema životinja što je suprotno drugim vrstama virusa gripa koji su dostupni.

Da bi stvorili mutirani patogen, naučnici su mapirali genom više virusa gripa i identifikovali gene koji im omogućavaju da izbjegnu prvu liniju odbrane organizma protiv napada.

Izazvavši mutaciju tih gena u jednom virusu, oni su napravili vrstu koja može da se razmnožava u laboratoriji ali koja je manje zarazna, što je poželjno za pravljenje efikasne vakcine.

Inficirani miševi i lisice su imali veoma jake imune reakcije.

Kapacitet virusa gripa da zaobilazi imuni sistem znači da se svake godine mora proizvoditi nova vakcina da bi se odgovorilo svim sezonskim varijacijama.

Espreso.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.