Američke službe od ponoći su djelimično paralizirane jer Senat nije odobrio finansiranje

Američke službe od ponoći su djelimično paralizirane jer Senat nije odobrio finansiranje

Djelimična blokada američkih saveznih službi nastupila je u ponoć po lokalnom vremenu, nakon što demokrate i republikanci u Senatu nijesu uspjeli da postignu dogovor o finansiranju, podijeljeni oko pitanja imigracije i bezbjednosti granica.

Zasad je nemoguće predvidjeti trajanje blokade službi savezne administracije, onih koje nisu nužne, a koja je počela upravo na godišnjicu ulaska predsjednika Donalda Trampa u Bijelu kuću.  

Američki Predstavnički dom donio je u četvrtak prijedlog zakona o privremenom finansiranju savezne vlade do 16. februara, s 230 glasova za i 197 protiv, ali predlog potom nije prošao u Senatu koji je rok imao do ponoći kako bi se izbjegla paraliza saveznih službi.

Senat ima republikansku većinu od 51 člana, ali je za prolazak predloga zakona bilo potrebno prikupiti glasove 60 senatora.  

Pregovori između vođe senatske republikanske većine Miča Mekonela i vođe demokrata u Senatu Čaka Šumera nisu uspjeli, a američka vlada je tehnički ostala bez finansiranja. 

Republikanci i demokrate međusobno se optužuju za neuspjeh u postizanju dogovora, a demokrate optužuje i predsjednik Donald Tramp. 

Bijela kuća objavila je saopštenje u kojem krivi demokrate u Senatu za blokiranje nacrta zakona kojim bi se spriječila paraliza i u kojem naglašava da neće pregovarati o pitanju imigracije na čemu insistiraju demokrate.  

"Nećemo pregovarati o statusu nelegalnih imigranata dok demokrate drže naše građane taocima svojim bezobzirnim zahtevima. Oni su noćas stavili politiku iznad naše nacionalne bezbjednosti, vojnih porodica, ranjive dece i mogućnosti naše zemlje da služi svim Amerikancima", kaže se u saopštenju Bijele kuće. 

Tramp je na Tviteru uputio kritiku demokratama, članovima Senata, napisavši da "oni hoće ilegalnu imigraciju i slabe granice".  

Mekonel krivi demokrate za paralizu i kaže da je otvoren za razgovore s njima o tome kako riješiti problem, a i Šumer poziva sve na nastavak pregovora u subotu.  

Kongres mjesecima pokušava da dogovori dugoročno finansiranje savezne vlade, ali mu pažnju skreće spor oko imigracije. Savezna vlada djeluje na temelju treće privremene finansijske mjere od početka nove fiskalne godine u oktobru.  

Do zadnje paralize američkih saveznih institucija došlo je 2013. i trajala je 16 dana. Tramp je upozorio da će, ukoliko prijedlog zakona ne dobije zeleno svetlo u Senatu, doći do blokade savezne vlade zbog čega bi veliki broj saveznih agencija mogao biti zatvoren.  

Ključna službe ostaće da radi, a one uključuju nacionalnu bezbjednost, poštu, kontrolu leta, neophodne i hitne ljekarske službe, pomoć u slučaju katastrofa, zatvore, poreske službe i proizvodnju električne energije.

Izvor: N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.