Zabrana pušenja: Za fizička lica kazna do dvije hiljade eura
ilustracija

Kaznena politika

Zabrana pušenja: Za fizička lica kazna do dvije hiljade eura

Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda iz 2004, do kraja ove godine biće predat Vladi Crne Gore na razmatranje. Predlog zakonskog teksta trenutno se nalazi u Briselu, na usaglašavanju sa propisima Evropske unije (EU).

U odnosu na važeći ima izmjena, a kaznena politika, vjeruju nadležni, glavni je mehanizam za sprovođenje najavljenog zakona, piše Rtcg.

Važeći Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda nije se proslavio po primjeni. Zamijeniće ga novi, gotovo isti, a mjere nadzora u praksi možda ovoga puta budu dosljednije.

"U svim javnim prostorima biće zabranjeno pušenje. Ko se ogluši o zakon biće novčano kažnjen", kaže Slavojka Šuković iz Ministarstva zdravlja, koje je predlagač zakona.

Za fizička lica kazna je od 30 do dvije hiljade eura, pravna lica će morati da izvoje od 500 do 20 hiljada, dok će preduzetnici platiti kaznu od 150 do šest hiljda eura.

Šuković ističe da u Ministarstvu zdravlja očekuju da će ove mjere kroz kaznenu politiku i inspekcijski nadzor učiniti da se zakon primijeni kako je i propisano.

Broj pušača porastao je sa 31 na 35, 4 odsto u opštoj populaciji, a onih koji su nekad konzumirali cigarete je 17 odsto, pokazuju rezultati istraživanja Instituta za javno zdravlje. To znači da manje od polovine populacije nije nikada uzimalo duvanske proizvode.

Zbog tako zabrinjavajućih podataka dr Agima Ljaljevic iz Instituta za javno zdravlje vjeruje da će novi Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda dati rezultate u prevalenciji pušenja i tako smanjiti komplikacije izazvane konzumiranjem cigareta.

Sa druge strane u crnogorskom društvu za borbu protiv raka misle da će i novi zakon kao i predhodni ostati samo na papiru.

Izvor:Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.