Smrt djevojčice: Nema odgovornosti ministra, slučaj politizovan
Sa konferencije

Ipak, bilo propusta

Smrt djevojčice: Nema odgovornosti ministra, slučaj politizovan

Ne postoji ni subjektivna odgovornost ni objektivna odgovornost ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića ni ministarstva, u slučaju smrti dvogodišnje djevojčice J.B. iz Podgorice.

To je saopšteno na današnjoj Vladinoj vanrednoj konferenciji za medije, nakon što je Tužilaštvo saopštilo rezultate obdukcije.

Vlada je o ovoj temi juče na sjednici vodila opsežnu raspravu.

"Vlada je juče jednoglasno zaključila da ne postoji ni subjektivna odgovornost ni objektivna odgovornost ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića ni ministarstva.Ocijenjeno je da je slučaj politizovan, te da ga je pratio veći broj dezinformacija", saopštio je savjetnik premijera Srđan Kusovac.

Kusovac je demantovao medijske navode da je premijer Duško Marković naložio istragu kao i da je  primio majku preminulog djeteta.

Istakao je i da su istragom ovog slučaja, utvrđeni određeni propusti o kojima je govorio ministar Purišić.

Kako je kazao Purišić, Ministarstvo je podnijelo Inicijativu Upravi za inspekcijske poslove, Odsjeku za inspekciju socijalne i dječje zaštite u kojem je zatržilo sprovođenje inspekcijskog nadzora uvidom u dokumentaciju u vezi ostvarivanja prava i usluga socijalne i dječje zaštite vezano za porodicu Bogavac.

“Utvrđeno je da je došlo do neblagovremenog uručivanja rješenja kojem je odobreno pravo na jednokratnu novčanu pomoć porodici od strane Centra za socijalni rad u Podgorici. Nadležna inspekcija je najavila pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnog i odgovornog lica u centru. Direkotrica Centra je nakon inspekcijskog nalaza pokrenula disciplinski postupak za utvrđivanje ovlašćenog službenika a na osnovu tog postupka Ministarstvo će preduzeti odgovarajuće mjere", kazao je ministar.

Prema njegovim riječima, mediji i civilni sektor i ovog puta su uznemirili crnogorsku javnost ne vodeći računa,kako je ocijenio, o najboljem interesu djeteta i pravu djece i porodice na privatnost i dostojanstven život najranjivijih kategorija. Istakao je i da je takvih primjera bilo i ranije.

Podsjetio je da je socijalna politika Vlade usmjerena na zaštitu najranjivijih grupa kroz ostvarivanje prava iz socijalne i dječje zaštite, koja obuvata materijalna davanja i ostale usluge.

"Iz budžeta je za te namjene u 2017. godini izdvojene 97,8 miliona eura. Za Centar za socijalni rad u Podgorici izdvojeno je 28,8 miliona, od toga 28,6 za materijalna davanja i 191 457 eura za jednokratne novčane pomoći koje je dobilo 1813 lica”, kazao je Purišić.

Od dana kada je J.B.(2) pronađena bez znakova života u javnosti se govorilo da je dijete bolovalo od dijabetesa , da je liječeno insulinom i da je umrla od gladi. Majka djeteta je to demantovala. Njene navode potvrdio je danas nalaz obdukcije - istakla je Vesna Miranović generalna direktorka Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i za unapređenje ljudskih resursa u Ministarstvu zdravlja.

Govoreći o insulinskoj terapiji istakla je da je ona besplatna.

"Insulin je lijek koji je isključivo moguće dobiti na recept za poznatog pacijenta, na crnogorskom tržištu se nalazi velika količina insulina najnovije generacije, dobrog kvaliteta i kompletna insulinska terapija bez obzira na uzrast pacijenta je besplatna", navela je Miranović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.