URA predlaže: Novi blok KBC-a i Urgentni blok, razvoj vrhunske medicine...

URA predlaže: Novi blok KBC-a i Urgentni blok, razvoj vrhunske medicine...

Nakon predstavljanja Programa ekonomskih reformi, Građanski pokret URA će u ponedeljak predstaviti i Program reforme zdravstvenog sistema. To su, na današnjoj pres konfrenciji, najavili potpredsjednik pokreta Miloš Konatar i član Predsjedništva i poznati crnogorski hirurg, dr Miodrag Caro Pavličić.

Pavličić je predvodio tim eminentnih i priznatih stručnjaka iz Crne Gore, koji su u prethodnom periodu radili na izradi Programa.

“Za sprovođenje neophodnih reformi potrebna je politička volja, stoga mi u Građanskom pokretu URA predlažemo 44 koraka ka ozdravljenju sistema koja se odnose na: politiku Ministarstva zdravlja, primarnu zdravstvenu zaštitu PZZ, regionalne bolnice i Klinički centar CG, dječju zaštitu, stomatologiju, finansiranje zdravstvenih kapaciteta i nabavku ljekova i medicinske opreme. Smatramo da su u ovom trenutku najprioritetniji zdravstveni projekti, odnosno preduslovi razvoja vrhunske medicine u Crnoj Gori i to izgradnja novog Urgentnog bloka sa smještajnim kapacitetima i operacionim salama i rekonstrukcija postojećeg KC i izgradnja novog II bloka KC za najsloženije programe,” zaključio je dr Pavličić.

Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar, kazao je da “reforma zdravstvenog sistema, uz reformu ekonomsko-finasijskog sistema i sistema obrazovanja, predstavlja preduslov napretka Crne Gore i boljeg života građana”.

“Naša vizija počiva na kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti i ekonomski zbrinutim ljekarima i medicinskim radnicima, koji znaju svoje mjesto u sistemu i imaju volju da svoje znanje unaprijede i iskoriste kako bi pomogli onima kojima je pomoć potrebna. Ovaj program, između ostalog, podrazumijeva obnovu i tehnološko unapređenje postojećih, kao i izgradnju novih, savremenih zdravstvenih institucija”, ukazao je Konatar.

PotpredsjednikMiloKonatarnadananojkonferencijizamedije

U pokretu URA su kazali da su svjesni ozbiljnosti problema i izazova sa kojima se naš zdravstveni sistem suočava i da je krajnje vrijeme da se problemi počnu rješavati.

“Mi u Građanskom pokretu URA smo spremni da idemo u susret problemima u zdravstvenom sistemu i da ih rješavamo, umjesto dosadašnjeg guranja pod tepih.Javno se obavezujući, svjesni ozbiljnosti problema, iskazujemo političku spremnost da sprovedemo neophodnu i potpunu reformu zdravstvenog sistema, kao jedan od preduslova napretka Crne Gore. Odgovorno društvo u kakvom bi voljeli da živimo stvara se i zasniva prvenstveno na jakim sistemima i servisima zdravstva i prosvjete. Dok je prosvjeta kamen temeljac svake budućnosti, zdravstvo jeste temelj i sadašnjosti i budućnosti. Zdravstveno zbrinut građanin je za nas uslov ali i cilj, bez koga nema ni ekonomskog, ni političkog ili bilo kakvog drugog razvoja", izjavio je potpredjednik pokreta URA, Miloš Konatar.

URA je najavila da će predstavljanje “Programa reforme zdravstva - Zdravstvo za sve!”, biti upriličeno u ponedeljak, 22. januara, u kongresnoj sali hotela CentreVille, sa početkom u 12 časova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.