Predsjednički izbori u Crnoj Gori 15. aprila
Ivan Brajović

Do 26.marta kandidati

Predsjednički izbori u Crnoj Gori 15. aprila

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović raspisao je danas izbore za predsjednika Crne Gore za nedjelju, 15. april 2018. godine.

"Vjerujem da će izbori biti održani u pozitivnoj i demokratskoj atmosferi i da ćemo svi zajedno još jednom pokazati zašto je Crna Gora lider u svom okruženju. Pozivam sve punoljetne građanke i građane da izađu na izbore i izaberu najboljeg kandidata", izjavio je predsjednik Skupštine.

Rok za sprovođenje izbornih radnji teče od dana raspisivanja izbora, a prijedlozi kandidata za predsjednika Crne Gore podnose se Državnoj izbornoj komisiji do 26. marta 2018. godine.

O raspisivanju izbora predsjednik Brajović je obavijestio i predsjednika Filipa Vujanovića, a  to će učiniti i relevantnim međunarodnim institucijama.   

Aktuelnom predsjedniku države Filipu Vujanoviću mandat je počeo 20. maja 2014. kada je položio zakletvu na Cetinju, nakon što je na tadašnjim predsjedničkim izborima u drugom krugu pobijedio protiv kandidata Miodraga Lekića. Vujanoviću mandat ističe 20. maja. 

Na prvim neposrednim izborima 1990. godine pobijedio je Momir Bulatović, kao i na drugim, održanim 1992/93. godine. Milo Đukanović je pobijedio na izborima 1997. godine. 

Na predsjedničkim izborima 2003, 2008 i 2013. godine pobijedio je Filip Vujanović. 

Predsjednik Crne Gore bira se na opštim izborima, naposredno i tajnim glasanjem, na pet godina. Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji dobije više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova, održava se drugi krug izbora za 14 dana. 

Kako je predviđeno Zakonom, u drugom izbornom krugu učestvovaće dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova. Potencijalni kandidati za predsjednika Crne Gore moraće da prikupe najmanje 7.932 potpisa podrške.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, kandidaturu može predložiti politička stranka ili grupa građana, na osnovu potpisa najmanje 1,5 posto ukupno upisanih birača, koji se računaju prema podacima sa izbora koji su prethodili odluci o raspisivanju izbora. 

Na parlamentarnim izborima 2016. godine u Crnoj Gori je bilo 511.405 upisanih birača. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.