Na Bogojavljenje otkrijte za koga ćete se udati uz pomoć ova tri običaja!
Foto: Shutterstock

Na Bogojavljenje otkrijte za koga ćete se udati uz pomoć ova tri običaja!

Prema narodnom vjerovanju smatra se da djevojka može pomoću raznih trikova i običaja otkriti za koga će se udati, a mi vam predstavljamo 3 običaja za koje je nekada svaka neudata djevojka znala!

Ako ste zaljubljeni u nekoga i želite da saznate da li ćete ostatak života provesti sa tom osobom, vjeruje se da vam u tom otkriću može pomoći zlatni prsten. Uzmite dlaku iz svoje kose i na nju okačite zlatni prsten, pa stavite dlaku i prsten iznad čaše vode. Vjeruje se da ako prsten udari tri puta u čašu da će muškarac koga ste zamislili postati vaš suprug, pišeLovesensa.

Prema narodnom vjerovanju moguće je da pomoću jedng jajeta otkrijete ime vašeg životnog partnera. Skuvajte jaje i isijecite bjelance na polovinu, a žumance mora da ostane cijelo. Žumance uvaljajte u so i spojite ga sa belancetom i na kraju pojedite cijelo jaje. Nakon toga idite na spavanje, a vjeruje se da će vam tada voljeni doći u san.

Ali, jedan od najpoznatijih običaja za otkrivanje večne ljubavi jeste ritual sa lopticama od testa za Bogojavljenje. Tijesto za ove loptice se pravi isključivo od vode i brašna. Od tijesta napravite četiri loptice, pa u tri stavite papirić sa imenima svojih simpatija, a četvrtu ostavite praznu. Loptice stavite u ključalu vodu i koja prva izbije na površinu, na njenom papiriću je napisano ime vaše životne ljubavi. Ako je na površinu izašla prvo prazna loptica onda djevojka još uvijek nije upoznala svoju srodnu dušu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.