Mostar: Po prvi put svečano dočekana kineska Nova godina (FOTO)
Foto: AA

Godina pasa

Mostar: Po prvi put svečano dočekana kineska Nova godina (FOTO)

Po prvi put u Mostaru je večeras organizovan svečani doček Nove kineske godine. Godina psa započela je spektakularnim vatrometom koji je trajao više od deset minuta ostavljajući bez daha brojne građane Mostara, turiste ali i politički establišment Bosne i Hercegovine i Kine koji je okupila svečanost u Mostaru.

U prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon spektakularnog vatrometa, upriličen je bogat kulturno-zabavni program pod nazivom "Sretna Kineska nova godina" u izvođenju Pekinške plesne akademije koja je predstavila pravo carstvo kineske kulturne baštine, prenosi Anadolija.

Događaj je organizovala ambasadorka Narodne Republike Kine u BiH Cheo Bo koja je danas u svečanom duhu posjetila udruženja i ustanove koje se brinu o osobama s posebnim potrebama i razveselila ih prigodnim darovima, ali i naglasila značaj dobrih odnosa između Kine i Bosne i Hercegovine u kojoj živi veliki broj državljana Kine.

Da je saradnja Kine i Bosne i Hercegovine veoma značajna posvjedočila je i večerašnja svečanost koja je u prepunoj velikoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače okupila intelektualni i politički establišment Bosne i Hercegovine na čelu s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Nova 2018. godina, prema Kineskoj tradiciji, je godina psa, jedanaeste po redu životinje u kineskom horoskopu.

Kinezi vjeruju da dolazak psa u kuću simboliše dolazak sreće pa stoga vjeruju i da će godina psa donijeti puno toga dobrog. U tom duhu svaki gost večerašnje svečanosti na dar je dobio plišanog psa kao simbol želje za novim dobrim počecima.

Realizovanje ovog događaja uz ambasadu Republike Kine u BiH, podržali su Kancelarija predsjednik Predsjedništva BiH te kineski građani koji žive izvan svoje domovine. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.