Norveška zabranila ubijanje životinja zbog krzna do 2025.
foto: ilustracija

Norveška zabranila ubijanje životinja zbog krzna do 2025.

Luksuzne modne kuće poput Gučija, Stele MaKartni, Kalvina Klajna, Ralfa Lorena, Vivijen Vestvud, Armanija i Tomija Hilfigera, već su rekle "ne" proizvodnji odeće i obuće od krzna, a broj onih koji će se pridružiti ovom trendu, po svemu sudeći, biće sve veći.

Životinjsko krzno dugo je bilo simbol luksuza kada je odjeća u pitanju, ali stvari su se u međuvremenu promienile i veliki modni igrači su promijenili priču, prenosi dnevnik.rs.

Jedna od poslednjih vijesti je plan norveške vlade da do 2025. godine u potpunosti zabrani farme lisica i vidri koje se bave proizvodnjom životinjskog krzna. 

U pitanju je potez koji je obeshrabrio proizvođače i oduševio aktiviste koji se bore za prava životinja. 

Inače, spomenute farme u Norveškoj godišnje proizvedu više od milion krznenih dodataka odjeći, što kada se preračuna, znači da se na preko 300 farmi za samo godinu dana ubije više od milion lisica i vidri. 

Norveška će ovim potezom postati 14. država koja zabranjuje proizvodnju životinjskog krzna, što je znak da pravo krzno izlazi iz mode čak i u državi koja je nekada bila vodeći svetski proizvođač lisičijeg krzna. 
 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.