Crnogorci vjeruju u Uniju
Foto:Anadolija

Predstavljeni rezultati istraživanja

Crnogorci vjeruju u Uniju

Može Evropska Unija da ima problema negdje drugo. Sa Crnom Gorom sigurno ne. Crnogorski građani vjeruju u Uniju i svoju budućnost u njoj, pokazali su rezultati istraživanja Agencije De Facto koji su predstavnici Delegacije EU u Podgorici i Ministarstva Evropskih poslova predstavili u EU Info Centru.

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da bi više od tri četvrtine građana (76.5%) izašlo na referendum o ulasku u Evropsku uniju. Od opredijeljenih građana, dakle onih koji u vrijeme istraživanja imaju stav po tom pitanju, za ulazak bi glasalo 80,9%, dok bi „ne“ zaokružilo  njih skoro četiri puta manje.

Istraživanje je takođe pokazalo da je već četvrtu godinu za redom, od kada se sprovode ispitivanja, podrška građana pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji je na konstatno visokom nivou, pa je krajem prošle godine 62 % ispitanika podržalo ulazak zemlje u EU.

„Nevezano za to koliko i kako mogu biti nesavršena ova istraživanja, ona nam ipak daju presjek javnog mišljenja u jednom određenom momentu. A u ovom trenutku donose nam dobre vijesti. Dobra vijest je da volja Crne Gore da se priključi Uniji ostaje nepoljuljana a to jeste dobra vijest jer i mi želimo da se Crna Gora pridruži Uniji.“ kazala je direktorica političkog sektora Delegacije EU u Podgorici Plamena Halačeva, komentarišući rezultate istraživanja.

Untitled

Broj građana koji imaju pozitivan stav prema EU nastavio je da raste, i sada iznosi 63.7%, što je najveći procenat od 2013. godine, od kada se sprovodi ovo istraživanje. 

Povećao se i broj građana koji vjeruju da će Crna Gora, nezavisno od njihovog mišljenja, postati dio Evropske unije, pa on sada iznosi 69.4%.  

Kao glavne razloge za podršku ulaska Crne Gore u EU građani navode: stabilnost, bolji kvalitet života i mogućnost putovanja. Sa duge strane, oni koji ne podržavaju ulazak, kao glavne razloge navode: krizu u EU, izbjegličku krizu i nedostatak informacija o Evropskoj uniji.

„Dok uspjeh u reformama nastavlja da određuje brzinu napredovanja ka EU, ne mogu se zaobići ni okolnosti u kojima se događaju. A one idu na ruku Crnoj Gori. Evropa sada ima više vjetra u svojim jedima a samim tim i politika proširenja. Crna Gora čak ima i vremenski rok. Sada bi svi trebali iskoristiti ovaj novi momenat i okupiti se oko ovog cilja za koji čvrsto vjerujem da će i Crnu Goru i Evropsku Uniju napraviti boljimm mjestom.“ kazala je Halačeva.

Građani pozitivno percipiraju uticaj Evropske unije, pa 63.9% smatra da je podrška EU Crnoj Gori pozitivan faktor, dok je kao negativan faktor vidi 29.7% populacije. Sa tim u vezi, broj građana koji smatra da bi ulazak u Evropsku uniju koristio Crnoj Gori (58.5%) je 3.5 puta veći od onih koji misle da bi škodio (17.3%).

„Danas kad mnogi govore da je EU u krizi i da nema perspektivu, istraživanje pokazuje da građani Crne Gore zaista imaju jasnu perspektivu i podržavaju ono što radimo. Istraživanje pokazuje da trećina građana razumije da država napreduje prema EU onoliko brzo koliko to okolnosti dozvoljavaju.“kazao je Ministar Evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

U svakoj oblasti društvenog života, građani smatraju da će članstvo u Evropskoj uniji imati pozitivan uticaj, a najveću  korist od ulaska u EU  ispitanici vide za nezaposlene mlade i poljoprivrednike.

Kao i prethodnih godina, građani se najviše informišu o integracijama kroz televiziju, novine i internet portale, dok dodatne informacije traže na sajtu Vlade, Delegacije EU u Crnoj Gori i fejsbuk stranicama Delegacije i EU info centra. Istraživanje javnog mnjenja sprovela je agencija Defacto u decembru 2017 godine na uzorku od 1008 ispitanika za potrebe Delegacije EU u Crnoj Gori. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.