Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru

Potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Nikola Ljušev, potpisali su danas Memorandum o razumijevanju i saradnji za digitalnu Crnu Goru, koji predstavlja okvir za dalji razvoj infrastrukture i mreža nove generacije i primjenu konkretnih ICT rješenja, u cilju poboljšanja efikasnosti usluga i kvaliteta života građana.

U skladu sa Strategijom razvoja informacionog društva Crne Gore do 2020. godine i Evropske digitalne agende, Vlada Crne Gore je potpisivanjem ovog dokumenta prepoznala značaj koji telekomunikacioni i ICT sektor ima u razvoju digitalnog društva.

Memorandumom se potvrđuje spremnost Vlade Crne Gore da pruži institucionalnu i sistemsku podršku modernizaciji postojećih i uvođenju novih tehnologija i usluga. Time bi se obezbijedile jednake mogućnosti i poboljšao kvalitet života u svim regijama Crne Gore. Pored toga, kako se u Memorandumu navodi, cilj je i povećanje produktivnosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije, kao i povećanje efikasnosti u poslovanju i obavljanju javnih funkcija, saopšteno je.

„Cijeneći doprinos Crnogorskog Telekoma procesu digitalizacije i razvoju informacionog društva, Vlada je potpisivanjem ovog Memoranduma potvrdila svoju odlučnost da kontinuirano radi na unaprjeđenju poslovnog ambijenta u sektoru elektronskih komunikacija, povećanju broja javnih e-usluga i promovisanju informaciono-komunikacionih tehnologija u svim privrednim i društvenim aktivnostima građana Crne Gore. Ubijeđeni smo da dijalog i uzajamno povjerenje Vlade i operatora u Crnoj Gori daju snažan podsticaj novim investicijama u najsavremenije mreže i usluge, što smatramo preduslovom za socijalni i ekonomski razvoj našeg društva“, kazala je ministarka ekonomije DragicaSekulić.

Telekom je definisao strategiju za podršku razvoja informacionog društva i korišćenja naprednih ICT tehnologija, koje će omogućiti značajan privredni razvoj i doprinijeti postizanju definisanih Vladinih ciljeva sa fokusom na  širokopojasni pristup internetu velikih brzina, e-upravu i e-usluge za sve građane i privredne subjekte u Crnoj Gori.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Nikola Ljušev, rekao je da je saradnja sa Vladom u procesu digitalizacije od velikog značaja, jer je riječ o jednom od najvažnijih trendova na globalnom nivou.

“Digitalizacija označava lagani kraj analogne ere i početak modernog poslovanja i organizovanja. Upotreba informacionih tehnologija i poboljšanje digitalne pismenosti učiniće život jednostavnijim i kvalitetnijim, samim tim što savremene tehnologije omogućavaju da stvari obavljamo brže, bolje i efikasnije, i da štedimo na vremenu i novcu.”

Za digitalizaciju je karakteristično da prevazilazi stari način razmišljanja i stvara nove vrijednosti pojedincima i zajednici. Skraćuju se i pojednostavljuju mnoge procedure, automatizuju se poslovni procesi, poboljšava se organizaciona struktura, i to u gotovo svim oblastima, što sve pozitivno utiče na kvalitet života.

“Digitalne tehnologije su na mnogo načina prisutne u našoj svakodnevici, a internet se vremenom pretvorio od globalne mreže u ”infrastrukturu svih drugih infrastruktura”. naglasio je Ljušev.  

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.