Hrvat nakon 47 dana pješke stigao do Južnog pola
Foto:Facebook

Hrvat nakon 47 dana pješke stigao do Južnog pola

Nakon pješačenja 1.200 kilometara hrvatski putopisac, istraživač i fotograf Davor Rostuhar stigao je na Južni pol. Tokom 47 dana sa sobom je kroz snijeg vukao sanke sa svim što mu je bilo potrebno.

"Odjednom se na tom horizontu pojavi crna tačka. Naučna stanica na samom polu. Prvo se razveselim. Sada mi pogled ima čvrstu tačku prema kojoj idem i koja je zadnja tačka do koje trebam doći. Krajnji cilj. Kraj svijeta. Potom mi proleti misao, da zašto mi sad ta tačka prekida horizont. Taj beskrajni horizont na koji sam se tako lijepo navikao. Da, to je to", napisao je u srijedu.

Proputovao je do sada tačno 100 država, a jedan od najvećih projekata bio mu je Hrvatska iz vazduha, gdje je dokumentirao cijelu Hrvatsku iz vazdušne perspektive i te fotografije objavio u prvoj hrvatskoj fotomonografiji brendiranoj prestižnim National Geographicom.

"Hodanje oduvijek volim, to mi je omiljeni oblik kretanja. Volim biti u prirodi i većina mojih ekspedicija do sad je uključivala hodanje i to obično u što zabitije, što udaljenije predjele. U projektu Džungla sam uspio posjetiti mjesta koja civilizacija još nije dotakla, a takvih mjesta na svijetu je još samo nekoliko. Putovao sam i na druge načine: biciklom i kajakom i motorom, ali uvijek najviše volim hodati", rekao je prije početka ekspedicije za Index.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.