Bogavcima odobrena pomoć, ali rješenje nije uručeno u zakonskom roku

Ministarstvo ispituje problem

Bogavcima odobrena pomoć, ali rješenje nije uručeno u zakonskom roku

Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić podnio je inicijativu Odsjeku za inspekciju socijalne i dječje zaštite, kojom je zatražio da se sprovede inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju kojom se ostvaruju prava i usluge socijalne i dječje zaštite vezano za porodicu Bogavac.

Iz Ministarstva su saopštili da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da se M. B. nekolika puta obraćala Centru za socijalni rad i da je bila korisnik prava i usluga u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti do juna 2017. godine. 

'' Takođe nadzorom je utvrđeno da se M.B. od juna 2017. nije obraćala Centru za socijalni rad radi ostvarivanja prava na materijalno obezbjeđenje porodice, a isto tako nije bilo prijava niti je Centar imao informaciju da su djeca zanemarena od roditelja. Samim tim, nije bilo osnova za pokretanje postupaka za zaštitu djece'', saopšteno je iz Ministarstva.

Kako dodaju, inspekcijski nadzor je takođe pokazao da se M.B. u septembru 2017. obratila Centru za socijalni rad u Podgorici za jednokratnu novčanu pomoć radi rješavanja problema iz domena stanovanja, na osnovu čega je Centar donio rješenje o priznavanju ovog prava.

''Nalaz je pokazao da ovo rješenje nije uručeno korisnici u zakonskom roku. Korisnica je u međuvremenu ostvarila ovo pravo ali Centar za socijalni rad ispituje razloge neblagovremenog uručivanja tog rješenja''- dodaju iz Ministarstva.

Na osnovu ishoda ovog postupka, Ministarstvo će preduzeti odgovarajuće mjere.

Iz ministarstva su imali poruku i za medije i civilni sektor.

''Ministarstvo rada i socijalnog staranja i ovom prilikom ukazuje medijima da smo svi dužni da u pripremi članaka i priloga koji govore o djeci treba da budemo posebno pažljivi vodeći računa o najboljem interesu djeteta kao i pravu djece i porodice na dostojanstven život. Takođe, pozivamo civilni sektor na saradnju kako bi zajednički pružali pomoć onima kojima je potrebna, jer čak i kada imamo najbolje namjere nesmotrenim postupanjima možemo prouzrokovati štetu porodici''- zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.