DPS HN: Zaštita hercegnovskih palmi od štetnog djelovanja surlaša i njihovo zanavljanje
DPS Herceg Novi

Podnijeli zahtjev za sazivanje vanredne sjednice SO Herceg Novi

DPS HN: Zaštita hercegnovskih palmi od štetnog djelovanja surlaša i njihovo zanavljanje

Kako je i najavljeno na press-konferenciji održanoj 5. januara ove godine, DPS Herceg Novi podnio je zahtjev za održavanje vanredne sjednice Skupštine Opštine sa jednom tačkom dnevnog reda: zaštita hercegnovskih palmi od štetnog djelovanja surlaša i njihovo zanavljanje.

"U Hercegnovskoj opštini postoji oko 1.000 kanarskih palmi. Oko 400 se nalazi u vlasništvu Opštine, dok je ostatak u vlasništvu države ili privatnih lica. Mi smatramo da se palme ne mogu dijeliti u odnosu na vlasništvo. To znači da tretiranje 400 palmi koje su u vlasništvu Opštine, bez adekvatnog tretiranja svih palmi, neće riješiti problem", kazao je šef Kluba odbornika DPS i jedan od potpisnika inicijative Ranko Konjević, i dodao da je za sve građane Herceg Novog važno da se očuva mediteranska vizura grada i njegova prepoznatljivost kao grada palmi i zelenila.

Opštinskim budžetom na IV redovnoj sjednici Skupštine usvojen je predlog da 50 hiljada eura budu sredstva za borbu protvi surlaša.

"To nije dovoljno za uspješno rješavanje ovog problema koji je pogodio cijelo Crnogorsko primorje. Smatramo da je neophodno edukovati građane i praktično im pomoći u borbi protiv palminog surlaša" kazao je Konjević.

"Mi želimo da znamo koliko je tačno palmi ugroženo? Koje su mjere konkretno preduzete do sada? Da li su postignuti bilo kakvi efekti? Zašto nijesu korištena iskustva drugih gradova Mediterana koji su imali sličan problem? Zašto se niko iz Opštine nije obratio resornom ministarstvu ili organizacijama EU? Zašto niko nije aplicirao niti za jedan program podrške?"

DPS je predložio da se na sjednicu pozovu predstavnici civilnog sektora i sve opštinske službe koje mogu dati doprinos rješavanju navedenog problema, te da svi zajedno potraže konkretna rješenja.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.