Mogerini i Han osudili Ivanovićevo ubistvo: Pozvali strane na mir i trezvenost
Mogerini i Han

Počinitelja dovesti pred lice pravde

Mogerini i Han osudili Ivanovićevo ubistvo: Pozvali strane na mir i trezvenost

Ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda (SDP)", koji je danas upucan na sjeveru Mitrovice, oštro su osudili visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federika Mogerini i komesar Evropske unije (EU) za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Mogerini je danas razgovarala s predsjednicima Republike Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, oštro osuđujući ubistvo Ivanovića.

Strane je pozvala na trezvenost, naglašavajući važnost rješavanja problema u okviru zakona. 

Ubistvo je oštro osudio i Han, izražavajući saučešće porodici i prijateljima ubijenog Ivanovića. Poručio je da svi akteri moraju ostati mirni, djelovati odgovorno i dopustiti pravosudnim institucijama da temeljno istraže slučaj i dovedu počinitelje pred lice pravde.

Zbog ubistva Olivera Ivanovića, delegacija Srbije u Briselu je prekinula razgovore u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. 

Ivanović je podlegao ranama zadobijenim u napadu iz vatrenog oružja koji se dogodio jutros u Sjevernoj Mitrovici.

U toku je istraga o ubistvu. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.