URA: Šta korupcija rodi, Duškova Vlada ne ispravi
Foto: URA

Nakon pravosnažne presude u aferi "Ramada"

URA: Šta korupcija rodi, Duškova Vlada ne ispravi

Nakon što je potvrđena pravosnažnost presude direktoru Direkcije za željeznice Nebojši Obradoviću, koji je optužen da je kao visoki funkcioner Socijaldemokrata (SD) zloupotrijebio službeni položaj plativši partijske skupove novcem Direkcije za željeznice i oštetivši budžet Crne Gore za 950 eura, ponovo su reagovali u Građanskom pokretu URA.

Oni su ukazali da je Apelacioni sud potvrdio ono šta je već odavno svima bilo jasno, a šta je bio i jedini logičan i pravedan postupak.

„Prvo, na sudu je dokazano da je Nebojša Obradović (SD) izvršio krivično djelo i time oštetio budžet Crne Gore. Drugo, presudom je dokazano i da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ništa drugo do partijska batina DPS-a, jer je umjesto zaštite zviždača Patricije Pobrić, njen direktor široko tumačio zakonske norme i omogućio da Pobrić snosi nezaslužene posljedice za hrabro djelo prijavljivanja krivičnog djela. Treće, presuda nedvosmisleno potvrđuje da je lider Socijaldemokrata (SD) i predsjednik Skupštine Ivan Brajović, svjesno dao lažan iskaz na sudu i počinio krivično djelo, zajedno sa drugim kolegama iz SD-a. I četvrto, da Socijaldemokrate (SD), shodno zakonu, moraju biti prekršajno kažnjenjeni u iznosu od 10 do 20 hiljada eura“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je podsjetila da su, nakon objavljivanja dokumenata iz afere „Ramada“, Socijaldemokrate istu nazivale „jeftinom, drskom i isključivo politički motivisanom manipulacijom, koja je izmišljena i koja neće proći“, dok je lider DPS-a Milo Đukanović sve to nazvao „namjernim stvaranjem medijskog skandala“.

„Javnost se sjeća proročanske izjave političkog direktora DPS-a Tarzana Miloševića, koji je u Skupštini kazao da „zviždač može iznositi samo činjenice koje su fakat“. Iako ni danas nije jasno šta je Milošević tada želio da kaže, fakat je da su Socijaldemokrate (SD) osnovane korupcijom i da premijer, bez odlaganja, mora smijeniti čovjeka pravosnažno osuđenog za korupciju sa direktorske pozicije. Isto očekujemo i od Skupštine Glavnog grada, koja Obradovića mora razriješiti sa čela Odbora direktora preduzeća „Čistoća“ d.o.o.“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je podsjetila da „što se korupcijom rodi, Vlada Duška Markovića ne može ispraviti“, kao i da je presuda potvrdila raniji nalaz Državne revizorske institucije (DRI) i da jedini izlaz iz te pozicije mogu biti neopozive ostavke svih odgovornih u slučaju „Ramada“.

„Dok je Administrativni odbor Skupštine bez bilo kakve presude smjenjivao neistomišljenike iz Savjeta RTCG-a, vraćajući javni servis pod sopstveni partijski šinjel, čekalo se da Obradovićeva presuda postane pravosnažna kako bi se pokrenuo proces njegove smjene. Toliko o procedurama, principima i vladavini prava nelegitimne Vlade“, ukazali su u pokretu URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.