Ovo je aplikacija koja služi kao ugovor prije seksa za jednu noć
Ilustracija

Novitet

Ovo je aplikacija koja služi kao ugovor prije seksa za jednu noć

Nova aplikacija koja izgleda kao da je nastala u seriji Black Mirror mogla bi uskoro seks za jednu noć pretvoriti u pravni ugovor i uvesti sasvim novi pojam - pravno sigurnog seksa, prenose 24sata.hr.

LegalFling je aplikacija holandske blockchain kompanije, koja tvrdi da su prvi koji nude pravno obvezujuće ugovore prije seksa. Kroz nju će korisnici moći poslati zahtjev za seks, a partner s druge strane svojim pristankom će dati i potvrdu pravno valjanog dogovora. Oboje će potom moći i urediti sva pravila seksa prije samog seksa, poput korištenja kondoma, načina razgovora ili nekih dodatnih pomagala te zatražiti potvrdu da partner nema polne bolesti.

2461291

Kreatori aplikacije navode da bi seks trebao biti siguran i zabavan, a da ovakva aplikacija stvara pravni ugovor i da je jasno da svaki izlazak izvan okvira ugovora znači i njegovo kršenje. Ono što je posebno kod aplikacije je korištenje blockchaina, tehnologije na kojoj počiva i digitalna valuta bitcoin. Radi se o tehnologiji koja služi za osiguravanje privatnosti kod svake transakcije s digitalnim valutama, a ovdje bi isto tako trebala bilježiti podatke o svakom ugovoru za seks koji su praktično neprobojni.

Pristanak se može povući jednim potezom prsta, što poništava ugovor, a autori navode na svojoj stranici da o zemlji u kojoj korisnici žive ovisi hoće li sud uvažiti ovakav ugovor.

Advokat Peter Kogins za News.com.au je ispričao kako je aplikacija uvredljiva i da se pristanak može povući u bilo kojem trenutku, što bi svaki raniji pristanak učinio beznačajnim, koliko god dokumentiran.

Aplikacija još nije dostupna za skidanje (radi se iOS i Android verzija), jer kreatori navode da čekaju dovoljnu podršku.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.