Zašto se Vlada prema nevladinom sektoru ne odnosi kao i prema ostalim partnerima?

Zašto se Vlada prema nevladinom sektoru ne odnosi kao i prema ostalim partnerima?

U reagovanju MJU se navodi da su u izradi Strategije učestvovali predstavnici NVO. Podsjećamo javnost da su predstavnici NVO, koji su prvobitno bili izabrani da učestvuju u radu u ovog tijela napustili ovu radnu grupu a da se nakon toga nije raspisivao poziv za NVO, kazali su iz Koalicije NVO "Saradnjom do cilja" u vezi sa donešenom Strategijom unaprijeđenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO 2018-2020.

"Dakle, izrada dokumenta je samo započela uz učeśće NVO, ali je postupak završen bez njihovog učeśća. Dokument je u vrijeme napuštanja predstavnika NVO bio samo u inicijalnoj fazi, a sva ključna rješenja donešna su nakon toga. Ukoliko je neka NVO učestvovala u ovom procesu do kraja, pozivamo MJU da javno saopšti o kojoj organizaciji je riječ", navodi se u reagovanju Koalicije NVO "Saradnjom do cilja" na saopštenje Ministarstva javne uprave(MJU) u kojem su istakli da su sugestije nevladinog sektora u najvećoj mjeri usvojene.

Dodaju da kada je u pitanju učeśće u javnoj raspravi, koje se takođe navodi u reagovanju MJU kao prostor za uticaj NVO na dokument, podsjećaju da je Koalicija pravovremeno, a u istinskoj  želji da se ovaj dokument zaista unaprijedi poslala komentare tokom javne rasprave, sa kako vjeruju valjanim obrazloženjem, kao i predlozima formulisanja konkretnih mjera.

"Koalicija se ne bavi spiskom želja nevladinog sektora, već upravo analizom potreba sektora koji su sadržani u domaćim i evropskim dokumentima, u kojima smo našli utemeljenje za sve naše predloge. Samo jedan predlog je suštinski prihvaćen. Koalicija nije konstatovala da  svi naši predlozi moraju biti sjajni te integrisani u dokument, već smo u našem saopštenju ukazali na  nedostatak ključnih mjera za dalji razvoj sektora koji nijesu našli mjesto u Strategiji,  a koji su sadržani i u evropskim dokumentima na koja  se MJU toliko poziva.

Pitamo MJU, ako je NV sektor partner državi, kako se na nekoliko mjesta ističe u reagovanju, kako je moguće da se NVO ne prepoznaje kako partner u realizaciji baš nijedne aktivnosti u Strategije? Ukoliko nas Vlada zaista doživljava kao partnere, zašto se prema nevladinom sektoru ne odnosi kao i prema ostalim partnerima  važnim za razvoj crnogorskog drustva?  Ukoliko Vlada daje podršku razvoju preduzetništva, malih i srednjih peduzeća kroz biznis inkubatore, različite vidove obuka, savjetodavne sluzbe i drugo, zar nije logično da se i “partnerima” iz nevladinog sektora obezbijedi neka podrška u razvoju kapaciteta. Ako Vlada zaista želi razvijen nevladin sektora, to se vrlo jednostavno može pretočiti u nekoliko mjera", navodi se u saopštenju.

Dodaju kada je riječ o  konstataciji  koja dolazi sa adrese ministarstva, a upućena je Koaliciji NVO Saradnjom do cilja, o njihovom "nerazumijevanju uloge države kada je u pitanju razvoj NVO sektora",   podsjećaju da tu Koaliciju čine nevladine organizacije koje preko 20 godina djeluju u Crnoj Gori, koje su otpočele razvoj NV sektora u državi, te da je Koalicija inicirala izradu prve Strategije koja se odnosi na NVO u Crnoj Gori, tada edukujući i Vladu i službenike o njihovoj ulozi u ovom procesu. 

"Nakon toga, inicirali smo, ili u cjelosti nudili Vladi rješenja za izradu svih politika koje se odnose na NV sektor. Nerijetko nam je i  sa ovih adresa upućivana  zahvalnost zbog našeg rada i pomoći Vladi upravo  da razumije svoju ulogu u ovom procesu. Stoga, mi ćemo se suzdržati od ovakvih ocjena, jer vjerujemo da građani najbolje mogu procijeniti ko se u šta razumije", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje predsjednica upravnog odbora Koalicije, Ana Novaković.

Koalicija NVO-"Saradnjom do cilja" trenutno okuplja 99  nevladinih organizacija iz Crne Gore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.