Sporazum o granici unapređuje promet roba i kretanja građana
Foto: MUP

Granični prelazi CG i Srbije

Sporazum o granici unapređuje promet roba i kretanja građana

Bilateralni sastanak delegacija Crne Gore i Republike Srbije na zaključivanju sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni drumski, željeznički i pogranični saobraćaj između Crne Gore i Republike Srbije održan je danas u Podgorici.

U pregovorima su učestvovali predstavnici državnih organa i drugih organa uprave Crne Gore i Republike Srbije koji imaju nadležnost u oblasti granice, ministarstava unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, graničnih policija, uprava carina, međunarodne saradnje i evropskih integracija, saobraćaja, bezbjednost hrane, veterinarske i fitosanitarne poslove. 

Zaključivanje ovih sporazuma, između ostalog, utvrđeno je crnogorskom Strategijom integrisanog upravljanja granicom i Akcionim planom za poglavlje 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost, za podoblast Vanjske granice i Šengen. 

"Cilj zaključivanja sporazuma o graničnim prelazima za međunarodni saobraćaj je unapređenje prometa roba i kretanja građana preko zajedničke državne granice, jer je saobraćaj preko državnih granica dozvoljen samo na mjestima određenim sporazumima, graničnim prelazima za međunarodni i pogranični saobraćaj, uz obavezu zatvaranja sporednih puteva pogodnih za nezakonite prelaske državne granice između dvije države. Zaključivanje sporazuma o regulisanju režima pograničnog saobraćaja treba da doprinese razvoju i unapređenju privredne, obrazovne, zdravstvene, socijalne, kulturne, sportske i drugih vidova saradnje, uvažavajući da je saradnja između stanovništva pograničnih područja osnov dobre saradnje susjednih država", saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, dodaju da implementacija sporazuma o graničnim prelazima i pograničnom saobraćaju, doprinijeće unapređenju Projekta tehničke podrške Evropske komisije, koji se realizuje u okviru Berlinskog procesa od strane predsjednika vlada Zapadnobalkanske šestorke.

Sljedeća runda pregovora održaće se u Beogradu u cilju finalizacije ovih sporazuma, koji će biti potpisani nakon sprovedenih unutrašnjih pravnih procedura u obje države. 

Na čelu delegacija dvije države na ovim pregovorima bili su Milan Paunović, predsjednik Komisije za državnu granicu Crne Gore i general policije Zorica Lončar Kasalica, šefica Delegacije Republike Srbije. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.