Foto: AA, Dačić i Darmanović

Dačić u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori

"Srbin u Podgorici isto kao i Crnogorac u Beogradu uživa sva najveća prava"

Srbija i Crna Gora dvije su bratske države i Srbija će sarađivati u svim oblastima, poruka je ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića tokom zvanične posjete Crnoj Gori. Dačić je poručio da je zvanična Srbija zainteresovana za prava srpskog naroda u Crnoj Gori, ali bez miješanja u unutrašnja pitanja države.

Dačić danas boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u svojstvu šefa diplomatije Srbije. On se sastao s predsjednicima države, Skupštine i Vlade Filipom Vujanovićem, Ivanom Brajovićem i Duškom Markovićem, dok je s crnogorskim kolegom Srđanom Darmanovićem održao zajedničku konferenciju za medije. 

"Mi smo zainteresovani za prava srpskog naroda koji živi u Crnoj Gori. To se ne odnosi i mi ne želimo da se miješamo u unutrašnja pitanja Crne Gore, pitanja vlasti i izbora. Podržavamo da se razgovara o pitanjima jezika, kulturnog identiteta, pisma, zastupljenosti Srba u raznim državnim organima, ali na način koji nema nikakve veze s pitanjima unutrašnjeg ustrojstva Crne Gore. To kojim će putem Crna Gora ići, ko će u Crnoj Gori vladati je pitanje na koje će odgovor dati građani Crne Gore. Mi ćemo sarađivati s Crnom Gorom kao s nama najbližom državom i u budućnosti. Srbin u Podgorici isto kao i Crnogorac u Beogradu uživa sva najveća prava", kazao je Dačić, prenosi Anadolija.

On ocjenjuje da se odnosi razvijaju u svim oblastima, posebno u političkoj sferi, ali i sferi ekonomije.

"Naša spoljnotrgovinska razmjena je veoma visoka i sada sam u Njujorku rekao da imamo veći nivo spoljnotrgovinske razmjene sa Crnom Gorom, nego sa SAD-om ili Velikom Britanijom. To je zato što smo mi ovdje najbliži jedni drugima. Interes nam je da raste naša ekonomska saradnja, da rješavamo infrastrukturne probleme, a to su pitanja koja su značajna za svakog građanina i Srbije i Crne Gore, to su autoput i željeznička pruga", kazao je Dačić. 

Govoreći o evropskom putu Srbije i Crne Gore, Dačić pozdravlja izjavu Žan Klod Junkera, koji je nedavno kazao da će Crna Gora i Srbija u bliskoj budućnosti postati članice EU. Ipak, šef diplomatije Srbije poručuje da uprkos tome što Srbija podržava i druge zemlje na putu ka EU, da ne može biti taoc problema koji su prisutni u pojedinim državama regiona. 

"Veoma bih pozitivno ocijenio izjavu predsjednika EK Junkera da će naše dvije zemlje u bliskoj budućnosti postati članice EU i naročito da su Crna Gora i Srbija lideri na tom putu. Mi podržavamo i druge zemlje u našem regionu, ali pošto su se poslije te Junkerove izjave javili mnogi iz EU koji žele da relativizuju tu izjavu i da govore da cijeli region treba da uđe u isto vrijeme, ja moram da kažem da svako treba da napreduje onoliko koliko je zaista ispunio stvari i obaveza na evropskom putu. U tom slučaju podržavamo princip regate, odnosno ko je najviše napredovao, taj će i prvi stići. Mi jedni druge podržavamo na tom evropskom putu, a naravno podržavamo i druge zemlje. Ali ne možemo da budemo taoci problema koji postoje u nekim zemljama regije, koji će možda usporiti njihov evropski put", kazao je Dačić. 

Na pitanje Dačića da li imaju podatke da je BIA dostavila informacije crnogorskom tužilaštvu za slučaj pokušaj terorizma, Dačić je kazao da ne raspolaže tim podacima, i da nije više ministar unutrašnjih poslova.

"Srbija ne želi da se iko miješa u njena posla, niti će se ona miješati u tuđa", poručio je Dačić.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da su Crna Gora i Srbija posvećene razvoju najboljih mogućih odnosa. 

"Odnosa koji su dodatno osnaženi zajedničkim evropskim ciljem, stabilnosti i sigurnosti regiona, kao preduslova prosperiteta svih zemalja u njemu i utemeljeni na realnim interesima i istorijskoj, geografskoj i političkoj upućenosti jednih na druge. Tokom današnjeg sastanka iskoristio sam priliku da pohvalim napredak Srbije na evropskom putu i čestitam na nedavno otvorenim pregovaračkim poglavljima", kazao je Darmanović. 

Istakao je i saglasnost sa kolegom Dačićem da je proces evropskih integracija strateški cilj zemalja regiona. 

"I da radi održavanja dinamike tog procesa, individualnog napretka, kao i snažnijeg ukupnog razvoja, države Zapadnog Balkana treba da generišu integracije snažnijom međusobnom saradnjom na tom i na drugim poljima. S tim u vezi, izrazili smo zadovoljstvo porukama iz Brisela da će 2018. godina biti ključna za Balkan u smislu konsolidovanja reformskog puta, kao i jasno opredjeljenje Bugarske da će tokom predsjedavanja Evropskom unijom, integracije Zapadnog Balkana biti jedan od njenih ključnih prioriteta", istakao je Darmanović.  

Ubistvo Ivanovića ugrožava stabilnost cijelog regiona

2018011622812225929810296Web

Foto:AA, Ivica Dačić

Ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo sjevera "Kosova i Metohije", već i cijelog regiona, poručio je danas potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

On je u prvoj reakciji na ubistvo Ivanovića kazao da ga je ova vijest zatekla kada je sletio na aerodromu u Podgorici. 

"Mene je zatekla vijest na aerodromu prilikom slijetanja u Crnu Goru o ubistvu Olivera Ivanovića. To je bezuman teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo na sjeveru 'Kosova i Metohije' već i cijelog regiona. Mi zahtijevamo da policija odlučno reaguje i da se uhapse počinioci i naručioci ovog gnusnog terorističkog akta. Najvažnije je da se sačuva mir i stabilnost na KiM i izražavam duboko saučešće porodici ubijenog Ivanovića", rekao je Dačin na konferenciji za medije nakon susreta s Darmanovićem. 

On je poručio da je ubistvo Ivanovića pucanj u interese srpskog naroda. 

"Ovo je svakako veliki pucanj, ozbiljan pucanj u stabilnost u regionu, posebno na sjeveru Kosova, a kada je ugrožena stabilnost sjevernog Kosova, ugrožena je i stabilnost cijelog Kosova i cijelog regiona. Ovo je pucanj u interese srpskog naroda, Srba koji žive na KiM i zato danas zasjeda Savjet za nacionalnu bezbjednost pod rukovodstvom predsjednika Vučića", istakao je Dačić. 

Lider Građanske inicijative"Srbija, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u pucnjavi koja se jutros oko 8:20 časova dogodila u Sjevernoj Mitrovici. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.