Ko je bio Oliver Ivanović?
Oliver Ivanović

Lider Srba sa Kosova crnogorskog porijekla

Ko je bio Oliver Ivanović?

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba sa Kosova i predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je bio predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo, odakle je smijenjen 2001. godine.

Kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju. 

Od 2008. godine nalazio se mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju. 

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku. Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba. 

Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porijekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smjera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gdje je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gdje je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Instruktor je i međunarodni karate sudija. Bio je i predsjednik karate kluba "Trepča". Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika, pa je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živio je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina.

Izvor:RTS/Nedeljnik

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.