Hašim Tači, Vlada Kosova, EU osudili ubistvo Ivanovića
Foto:B92

Hašim Tači, Vlada Kosova, EU osudili ubistvo Ivanovića

Vlada Kosova oštro je osudila ubistvo srpskog političara sa Kosova Olivera Ivanovića, koji je ubijen jutros ispred sjedišta njegove stranke u sjevernom dijelu Mitrovice.

"Vlada Republike Kosova ocjenjuje da je čin ubistva Olivera Ivanovića prijetnja vladavini prava i svakom nastojanju da se uvede red na cijeloj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo, bez obzira od koga dođe i prema kome je upereno", navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova poziva sve građane da sarađuju sa organima reda u rasvjetljavanju slučaja i takođe od mehanizama bezbjednosti traži da uhvate počinioce zločina i izvedu ih pred lice pravde.

Predsjednik Kosova Hašim Tači oštro je osudio ubistvo predsjednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, prenosi Anadolija.

"Pozivam organe reda da što je prije moguće rasvijetle okolnosti njegovog ubistva i da se izvršioci zločina izvedu pred pravdu“, naveo je Tači u saopštenju. 

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin šokiran je ubistvom Olivera Ivanovića i snažno osuđuje taj akt.

On vjeruje da će istražne vlasti raditi brzo i efikasno i vjeruje da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da podrže vlasti na bilo koji način koji bi mogao pomoći brzom hapšenju osoba odgovornih za ovaj zločin, saopšteno je iz UNMIK-a.

"Najdublje saučešće porodici i prijateljima gospodina Ivanovića u moje ime i cijele UN porodice", izjavio je Tanin.

Osuda EU

Evropska unija oštro je osudila jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića i izrazila saučešeće njegovoj porodici izjavila je portparolka EU za spoljni politiku i bezbednost Maja Kocijančič.

"Očekujemo da relevantne kosovske vlasti za vladavinu prava ne štede napore da nađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja", rekla je ona. 

Euleks će podržati lokalne vlasti u skladu sa svojim mandatom, dodala je Kocijančič.

EU "poziva sve strane da pokažu smirenost, da budu uzdržane kako bi vladavina prava i pravda mogle da zauzmu svoje mjesto". 

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića "mora da naiđe na najoštrije osude".

Anadolija/Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.