Podgorica:  Hamidu Beharoviću šest mjeseci zatvora zbog pridruživanja ISIS-u
Beharović, foto:Anadolija

Osuđen Ulcinjanin

Podgorica: Hamidu Beharoviću šest mjeseci zatvora zbog pridruživanja ISIS-u

Ulcinjanin Hamid Beharović osuđen je danas u Višem sudu u Podgorici na šest mjeseci zatvora za krivično djelo učešće u stranim oružanim formacijama. Presudu je izrekla sutkinja Biljana Uskoković, javlja Anadolija.

Beharović je bio optužen da se, od aprila 2015. do maja 2016. godine, pridružio i učestvovao u stranoj oružanoj formaciji, terorističkoj organizaciji ISIS. 

On je u postupku negirao navode optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, tvrdeći da nije ratovao u Siriji na strani ISIS-a, ali da je bio u toj zemlji i time prouzrokovao mnogo problema sebi i svojoj porodici. 

Beharović je ranije na sudu rekao da je bolestan i da nije učestvovao u borbama ni obilasku stražarskih mjesta. U Siriju je, kazao je, pošao jer mu je prijatelj Mirza Haklaj rekao da je tamo dobro i da može lijepo da se živi. Podgoričanin Mirza Haklaj je poginuo u Siriji. 

U optužnici protiv Beharovića navedeno je da je s nevjenčanom suprugom Eminom i kćerkom koja je tada imala godinu i šest mjeseci, otputovao iz Podgorice u Istanbul u Turskoj, gdje je stupio u kontakt sa, zasada, neidentifikovanim članovima terorističke organizacije ISIS. 

Dodaje se da su ga oni iz Turske, preko ilegalnog graničnog prelaza, prebacili u Siriju, na teritoriju pod kontrolom ISIS-a. 

"Tamo mu je dodijeljena kuća gdje je ugošćavao druge borce terorističke organizacije i više puta obilazio stražarska mjesta terorističke organizacije na granici s Turskom gdje je upotrebljavao oružje", navedeno je u optužnici.

Odlazak u Siriju i teritoriju pod kontrolom ISIS-a, Beharović je pravdao isključivo vjerskim razlozima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.