Server: SAD da pomognu Balkanu
Danijel Server

Moskva će uraditi sve što može da poremeti demokratiju

Server: SAD da pomognu Balkanu

Jasno je da će Moskva uraditi sve što može da poremeti demokratiju i diskredituje njene predstavnike u svim zemljama članicama NATO-a, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD) i Crnu Goru, saopštio je ekspert za jugoistočnu Evropu, Danijel Server.

On je, komentarišući novi dokument Komiteta za spoljne poslove Senata SAD-a, kazao da bi, zbog jasnog pritiska Rusije, američka administracija morala da ponudi Balkanu mnogo više od izvještaja.

“Crna Gora je mala i slaba zbog glasnih protivnika nezavisnosti i onih koji su protiv NATO-a, a koji su manjina u zemlji. Zato se nadam da će američka administracija ponuditi Zapadnom Balkanu više od izvještaja kongresne manjine, kako bi se region sačuvao od ruskih pritisaka i miješanja”, rekao je Server Pobjedi.

Članovi Senata iz Demokratske stranke tražili su u srijedu od administracije predsjednika Donalda Trampa da strano miješanje u izbore tretira kao nacionalnu krizu, formira agenciju za koordinisanje odgovora i uspostavi novu vrstu sankcija za brzo kažnjavanje odgovornih.

U izvještaju pod nazivom Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: posljedice po nacionalnu bezbjednost SAD, navodi se da bi Crna Gora trebalo da posluži kao poziv za buđenje svim ostalim zemljama Balkana koje žele da budu dio NATO i EU.

Server smatra i da su SAD shvatile da Rusija "djeluje mnogo šire nego što se čini".

“SAD shvataju da Rusiji moraju da se usprotive na mnogo mjesta i na mnogo različitih načina. Balkan i Crna Gora su neka od tih mjesta”, zaključio je Server.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.