Paradajz sprječava razvoj raka želuca
Ilustracija

Paradajz sprječava razvoj raka želuca

Paradajz može usporiti razvoj raka želuca, pokazala je nova studija. Ovo povrće sprječava razvoj ćelija raka, u čemu učestvuju mnogi njegovi sastojci, a ne samo likopen, kako se ranije mislilo.

Vođa studije Danijela Barone iz Onkološkog istraživačkog centra u Italiji kaže da se to djelovanje ne odnosi ni na jedan od sastojaka ponaosob, nego na cijeli plod.

Istraživači su analizirali kako ekstrakt cijelog paradajza utiče na različite oblike raka želuca. Ekstrakti su uzeti od uobičajenih sorti u Italiji poput san marcano i korbarino (obije sorte su varijante paradajza šljivara).

Rezultati su pokazali da ekstrakti utiču na sposobnost širenja i razvoja ćelija raka i njihovo uništavanje.

Ovakva otkrića imaju primjenu ne samo u prevenciji, nego i u pronalasku novih lijekova, kažu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Cellular Physiology.

Avaz.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.