URA: Zaustavite divlju gradnju u Bloku V i zaštite javnu površinu

Grad aminuje divlju gradnju

URA: Zaustavite divlju gradnju u Bloku V i zaštite javnu površinu

Nakon što su na zelenoj površini između dva solitera u Bloku V, nedaleko od Doma zdravlja i vrtića, tokom vikenda izliveni betonski temelji novog „montažnog“ objekta, oštro su reagovali u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Oni ukazuju da na navedenoj zelenoj površini nije planirano postavljanje bilo kakvog objekta privremenog karaktera, pa pozivaju Sekretarijat za komunalne poslove, Komunalnu policiju i inspekciju, da bez odlaganja zaustave navedene nezakonite radnje i sačuvaju javnu površinu.

„Planom postavljanja privremenih objekata, koji je Skupština Glavnog grada usvojila početkom jula, na navedenoj zelenoj površini nisu predviđeni zatvoreni ili otvoreni ugostiteljski objekti, niti bilo kakvi drugi objekti privremenog ili trajnog karaktera. Zbog toga je jasno da je riječ o nelegalnoj, odnosno - divljoj gradnji, koja može rezultirati trajnim narušavanjem navedene zelene površine. Iako smo svjesni da gradsku upravu mnogo više interesuje profit, nego li očuvanje imovine grada, pozivamo ih da bez odlaganja ispoštuju zakon i obustave navedene radove“, ukazali su u Građanskom pokretu URA.

URA je ukazala da je navedenim Planom, gradska uprava omogućila postavljanje montažnog objekta na zelenoj površini preko puta solitera, šta je „van okvira zdrave logike i šta je takođe neophodno mijenjati u što kraćem roku“.

„Zelene površine se ne mogu i ne smiju posmatrati kao „neizgrađeno“ zemljište. One su zajednički prostor svih građana, pa je potrebno ulagati u njihovo dodatno opremanje i održavanje, kao i u postavljanje klupa, igrališta za djecu i drugih sadržaja, a ne u njihovo dodatno uništavanje, postavljanjem kioska i ugostiteljskih objekata“, ukazali su u podgoričkom odboru pokreta URA.

URA je početkom jula građanima predstavila svoj „Plan za Blok V i VI“, koji je obuhvatio čitav niz mjera koje bi mogle poboljšati život stanara tih podgoričkih kvartova. Na javnoj tribini koju je URA tada organizovala, preko 200 građana Bloka V je podiglo glas protiv izgradnje solitera „Milenijum“, od čije izgradnje je gradska uprava ubrzo i odustala. U tom pokretu vjeruju da je Blok V urbanistički zaokružena cjelina, koju „ne smijemo narušavati divljom gradnjom ili divljim planovima, donošenim u korist privilegovanih tajkuna i njihovih građevinskih kompanija“.

„Kroz simbiozu političkih elita i krupnog kapitala, prostor u Podgorici se eksploatiše bez bilo kakve strategije i nemilosrdno betonira. U centru urbanog planiranja mora biti građanin – kao korisnik prostora, a ne interes investitora i krupni kapital“, ukazali su u podgoričkom odboru Građanskog pokreta URA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.