Stanje sa komunalnim otpadom u Beranama neodžrivo
Vladimir Đaković

"Velika odgovornost države"

Stanje sa komunalnim otpadom u Beranama neodžrivo

Berane ima problem sa komunalnim otpadom koji traje decenijama, a ni jedna lokalna, ni državna vlast nije se do sada na pravi način suočila sa ovim problemom, dok se on samo uvećavao i produbljivao. Posebno je velika odgovornost države koja je okrenula glavu od Berana, navodi se u saopštenju Vladimira Đakovića, kandidata za odbornika Demokrata u SO Berane.

Prema njegovim riječima trenutno stanje sa komunalnim otpadom u gradu je neodrživo.

"Nedovoljan je broj kanti za smeće u centru grada, kao i u parkovima, šetalištima  i najprometnijim mjestima u gradu. I one koje se postave, često su na meti vandala. Na teritoriji opštine i dalje postoji nekoliko divljih deponija. Sanacija smetlišta Vasove Vode skoro da nije odmakla sa mrtve tačke. Na odlagalište u Ruištima još uvijek se odvozi neselektovani otpad, a udaljenost i lokacija ovog odlagališta prave velike poteškoće i troškove u odlaganju otpada i bilo bi ih poželjno umanjiti", kaže Đaković.

Dodaje da su svjesni toga da problem komunalnog otpada neće biti u potpunosti  riješen dok država ne počne da sprovodi zakone i strategije koje je sama donijela i ne počne da postupa po obavezama iz pregovora sa EU koje je sama preuzela. 

"Dok ne dođe do promjene vlasti na državnom nivou, mi moramo preduzeti sve što je do nas da svojim sugrađanima omogućimo pravo na čistu životnu sredinu. 

Beranske Demokrate su pripremile čitav niz rješenja u oblasti zaštite životne sredine. Prvi korak  je u uvođenju reciklaže i reda u odlaganju komunalnog otpada u našem gradu.  Najprije treba obnoviti komunalnu infrastrukturu, veći broj kanti za smeće i kontejnera, napraviti mjesta za kabasti otpad i sve ovo kroz rad komunalne policije i video nadzor zaštititi od vandala i huligana. Saniraćemo sve divlje deponije na teritoriji grada.

Potrebno je najprije izgraditi reciklažno dvorište i kroz selekciju otpada stvarati prihode, pa i radna mjesta koja bi se samofinansirala od prodaje recikliranog otpada. Komunalno preduzeće sa domaćinstvima može sklapati ugovore o odlaganju otpada u dvije grupe (recklažni i nereciklažni). Takva domaćinstva bila bi oslobođena plaćanja usluga odvoženja otpada i ovako bi podstakli većinu domaćinstava da u samom domu izvrše selekciju otpada.

Ostali otpad bi se selekcionisao  u reciklažnom centru. Otpad dobijen na ovaj način bio bi manje opasan, čak i neškodljiv po životnu sredinu, pa bi i uslovi za njegovo odlaganje bili mnogo manje rigorozni u odnosu na postojeće stanje", kazao je Đaković.

Ističe da bi u školska dvorišta i dvorišta drugih javnih ustanova, mogli biti postavljeni specijalizovani kontejneri u koje bi se mogle odlagati PET ambalaža, staklo i limenke.

"Vrijednost ovako prikupljenih sirovina rasteretila bi plaćanje komunalnih usluga  tih ustanova bar za 40%.

Ukoliko uvedemo red u odlaganje komunalnog otpada možemo planirati i značajnije projekte kao što su dobijanje energije iz ostatka ovog otpada, ali za sada i uz nedostatak investicija moramo se bazirati na realne ciljeve", zaključio je Đaković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.