URA: Dok preživljavanje postaje luksuz, Hrapović se razbacuje našim milionima
Mileta Radovanić

URA: Dok preživljavanje postaje luksuz, Hrapović se razbacuje našim milionima

Informacija da je Ministarstvo zdravlja bez bilo kakvog obrazloženja potrošilo skoro 700 hiljada eura, nažalost, nikoga ne iznenađuje. Šta drugo i očekivati od institucije kojom upravlja čovjek kome jedan službeni automobil nije dovoljan, pa koristi dva, dok se crnogorski pacijenti i dalje voze zastarjelim Ladama, ukazao je sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

On je podsjetio da je “crnogorsko zdravstvo najgore u Evropi“, zbog čega je, kako smatra, ministar Hrapović taj novac morao utrošiti na poboljšanje zdravstvenih usluga ili na unapređenje statusa zaposlenih u zdravstvu.

“Skandalozno je i sramno primjenjivati mjere štednje isključivo nad građanima, dok partijske funkcionere iste ne pogađaju, niti utiču na njihovu višedecenijsku praksu razbacivanja tuđim novcem. Novu godinu smo dočekali sa poskupljenjem struje, goriva i akciza, ali i sa dodatno uvećanim PDV-om, šta će se najviše odraziti na kvalitet života građana naše države. Na drugom polu, imamo ministra koji ne osjeća potrebu da bilo kome objasni na šta je utrošio čak 700 hiljada eura našeg novca, kao da je riječ o njegovoj ušteđevini – a ne budžetskim sredstvima“, ukazao je Radovanić.

Radovanić je podsjetio da bi se, u svakoj zapadnoj demokratiji kojima Crna Gora deklarativno teži, takvo bezobzirno ponašanje predstavnika izvršne vlasti pod hitno sankcionisalo, ali da u “Crnoj Gori nažalost ne postoji princip političke i moralne odgovornosti, zbog kojih bi ministar trebao podnijeti ostavku“.

“Dok god ne utemeljimo takve principe, kao društvo ne možemo ići naprijed. Sa druge strane, uprkos činjenici da je preko 30% ukupnog budžeta ministarstva utrošeno na netransparentan način, više je nego indikativno – zbog čega je Državna revizorska institucija (DRI) istoj dala pozitivno mišljenje. URA je i ranije upozoravala da će se imenovanjem aktera afere ”Snimak“ u Senat DRI-a, ta nekada najprofesionalnija institucija u Crnoj Gori svesti na puku formu, a često i partijsku batinu DPS-a”, ukazao je Radovanić.

Radovanić je ukazao i na ranije obrazloženje ministra zdravlja, Kenana Hrapovića, kada je otkrivena afera vezana za njegovo istovremeno korišćenje čak dva službena vozila.

“Iako je ministar tada kazao da se jedan od dva službena džipa “koristi za nenajavljene kontrole zdravstvenih ustanova“, isti automobil i dan danas ima civilne registarske oznake, a svakog dana je parkiran ispred zgrade u kojoj ministar živi. Međutim, kako URA nije partija koja samo kritikuje - već konstantno i nudi rješenja, ubrzo ćemo građane upoznti sa programom reforme zdravstva - “Zdravstvo za sve”, u kome će biti ponuđena konkretna rješenja za izazove i probleme koje ima naš zdravstveni sistem“, ukazao je Radovanić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.