Na Kakaritskoj “stao” vodovod (FOTO)
Foto: Kodex

Kad se s’ mukom napreduje

Na Kakaritskoj “stao” vodovod (FOTO)

Iako je Kakaritska Gora naselje na periferiji Podgorice koje broji više hiljada stanovnika, to ne znači da posjeduje elementarne uslove za život onih koji ga nastanjuju. Nelegalno naselje niklo devedesetih godina prošlog vijeka nema izgrađenu ni vodovodnu ni kanalizacionu infrastrukturu. U prošloj godini podgorički Vodovod obradovao je žitelje Kakaritske Gore početkom izgradnje vodovoda, ali je radost kratko trajala.

Ispostavilo se da je Vodovod odlučio samo da “osvježi” postojeću siromašnu vodovodnu mrežu pa će oni koji vodu nemaju i dalje čekati neku bolju priliku. A njih je u ovom naselju mnogo više. Razlog tome, objasnili su nam tada u vodovodu, jeste što za naselje ne postoji prostorno planska dokumentacija pa shodno tome ni mogućnost izgradnje bilo kakve infrastrukture. Iako su radovi na vodovodu koji bi trebalo da riješi muke žitelja Kakaritske trebali da počnu već sa početkom prošle godine i u cijelom naselju, počeli su krajem godine i samo u manjem obimu.

26853003102157101225740131879899698o

Foto: Kodex

Međutim i ti radovi su stali. Bez ikakvog objašnjenja, nakon par dana iskopavanja bočnih ulica u naselju i postavljanja kabala budućeg vodovoda radovi su stali. Tada nam je objašnjeno da se čeka pogodan trenutak kako bi se u jednom dahu izveli radovi na glavnoj ulici u naselju kako bi saobraćaj što manje trpio. Ali je mnogo pogodnih trenutaka prošlo. Sada raskopane ulice, koje su i prije izvođenja radova bile prekrivene slojem lošeg asfalta, predstavljaju dodatnu prepreku svojim žiteljima.

26905851102157101230540251689625918o

Foto: Kodex

“U prvim danima, dok smo još čekali da se vodovod završi, mnoge ulice su bile i zatvorene. U njih se automobilima nije išlo već smo se parkirali negdje drugo. Kasnije, kad smo vidjeli da ćemo se načekati na završetak radova ulice su otvorene i automobilima zaobilazimo mjesta na kojima vire kablovi kojima bi jednom trebala da poteče i voda.” priča nam jedan od stanovnika ovog naselja.

Iako su se svikli na “postojeće” stanje žitelji Kakaritske Gore nemaju opravdanje za ovakav odnos prema njima. Pitaju zašto se uopšte i počinjalo sa radovima kad se sada toliko čeka da se oni nastave. I normalno je da za sve nalaze i objašnjenje.

“Sad će izbori u Podgorici. Zato je kod nas stao vodovod. Ušli smo u izbornu godinu pa su neki drugi, kao i pred svake izbore, dobili prioritet. Mi ćemo, u to sam uvjeren, čekati do pred same lokalne izbore u Podgorici da dočekamo nastavak radova. To će nam biti nešto kao poklon pred izlazak na birališta.” ne bez ironije konstatuje još jedan od žitelja ovog kraja.

2690631710215710122334007619086073o

Foto: Kodex

Većina stanovnika nije ni voljna da komentariše  zastoj u izgradnji vodovodne mreže. Većina jer od te vodovodne mreže opet neće vidjeti ni kapi a oni koji bi trebalo da koriste tu vodovodnu mrežu izgleda da su se svikli sa kablovima koji vire na krajevima ulica, ubijeđeni da to ne može trajati dugo. Koliko može trajati to niko ne zna. Žitelji Kakaritske Gore, kao i svih naselja na periferiji Glavnog grada, odavno su naučili da se kod njih sa mukom napreduje. Izgradnja nove vodovodne mreže na Kakaritskoj Gori počela je sa entuzijazmom koji je obećavao brze rezultate. A u Crnoj Gori kad nešto krene tako najčešće završi u zastoju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.