Unesite biljke u kancelariju i smanjiće se nivo stresa!
Ilustracija

Unesite biljke u kancelariju i smanjiće se nivo stresa!

Ispunite li radni prostor sobnim biljkama one će pročistiti vazduh od toksičnih hemikalija i pomoći vam da budete zdraviji te smanjiti nivo stresa, pokazalo je australijsko istraživanje, a u prilog mu idu rezultati sličnoga ranijeg istraživanja NASA-inih naučnika.

Zaključak se posebno odnosi na radne prostore u neboderima s ugrađenim ventilacionim sistemom zbog kojeg se virusi šire i brže, piše Index.

"Zeleni" prostori utiču na osjećaj smirenosti i opuštenosti, a posebnosu korisni jer pročišćavaju vazduh od toksičnih hemikalija i održavaju optimalnu količinu vlage u zatvorenoj prostoriji", kažu Edi van Eten i Pjer Horvic, saradnici australijskog Centra za menadžment ekosistema.

Jedan od brojnih hemijskih sastojaka koji se oslobađaju u radnim prostorima iz PVC stolarije, namještaja od iverice, linoleuma, tapeta, kao i svih vrsta deterdženata, su formaldehidi, hlapljivi organski spojevi odgovorni za iritaciju sluznice očiju, nosa i grla te za alergijski kontaktni dermatitis. Negativno utiču na funkciju gornjeg disajnog trakta i mogu prouzrokovati glavobolju. 

Među ostalim toksičnim hemikalijama tu su još benzen, etilbenzen, toluen i ksilen, pa čak i amonijak iz sredstava za čišćenje. 

"Idealno bi bilo u kancelariju donijeti biljke koje će 'pročistiti' vazduh od patogena, poboljšati kancelarijski miks bakterija i preživjeti s malo svijetla i ne previše brige o njima", kaže dr. Van Eten.

Sobne biljke djeluju poput neke vrste biološkog filtera, skupljaju svu prašinu na svoje listove, apsorbuju loše materije i oslobađaju kiseonik.

Eten i Horvic u kancelarijskim prostorima preporučuju patuljaste bambus palme ili areka palme, aloa veru, engleski bršljen, bostonsku paprat, zeleni sobni ljiljan, Spatifilum, Aglaonemu, damsku palmu ili fikus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.