OVE pojmove nikada nemoj da tražite na Google-u
Ilustracija

Samo ćete se uplašiti

OVE pojmove nikada nemoj da tražite na Google-u

Čini nam se bezazleno, ali neke stvari dezinformišu te narušavaju naš mir i sigurnost, ističu stručnjaci.

1. Zdravstvene simptome

Prvo, da obratimo pažnju na ljudsko zdravlje. Postoje brojni specijalizovani portali s takvim sadržajima i s korisnim informacijama, ali i još više onih koji ne vode medicinski profesionalci, koji nisu nimalo edukovani za to niti imaju iskustva. Stoga, doktor Google često daje pogrešne odgovore, plaši ljude i slično - ako imate bilo kakvih neduomica, zakažite sastanak kod svog ljekara.

2. Bilo šta kriminalno

Ako u Google upišete nešto tipa "kako izraditi bombu" ili "kako napraviti drogu". Ipak, vodite računa da vaša pretraživanja nisu uvijek tako privatna te bi, ako postanete sumnjivi, ovakve pretrage bile nešto čemu se lako ulazi u trag, i zbog čega biste se mogli naći u nevolji.

3. Fournier

NBA košarkaš koji igra za Orlando Magic zove se Evan Fournier, a njegov nadimak je "nemojte nikad guglati". Za to postoji jako dobar razlog. Njegovo prezime, koje na francuskom znači "pekar", takođe je naziv za jednu vrstu gangrene koja pogađa genitalije. Ako utipkate njegovo ime, najvjerovatnije ćete ugledati fotografije upravo te bolesti, koja izgleda grozno.

4. "Mouth" larva

Jedan korisnik Reddita je želio je izguglati pojam "moth larva" (larva moljca). Međutim, pogrešno je utipkao pa je napisao "mouth larva' (larva u ustima). Prizor koji je ugledao kao rezultat pretrage upravo je ono što biste očekivali - odvratan. Ima još puno sličinih pojmova - stoga nemojte guglati stvari kao što su deglove, blue waffle i lemon party.

5. Svoju mail adresu

Ako guglate svoje ime ili e-mail adresu, izbaciće vam sva mjesta na kojima se javno spominju, a to vas možda neprijatni iznenadi. Možete od Googlea tražiti da vas "zaboravi", ali uskoro će bilo koja stranica na kojoj ste dali svoj e-mail proširiti ga po cijelom webu.

Express.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.