Večeras doček Pravoslavne nove godine
ilustracija

Večeras doček Pravoslavne nove godine

Večeras se prema Julijanskom kalendaru, obilježava Pravoslavna Nova godina.

Pravoslavna Nova godina, slavi se 13. na 14. januar.Praznuje se u balkanskim zemljama poput Crne Gore,Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i u istočnim zemljama Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji i Gruziji.

Na početku se Proslavna Srpska Nova godine proslavljala samo u gradskim sredinama jer se na selima veći akcenat stavljao na proslavu praznika.

U komunizmu je slavlje srpske Nove godine bilo zabranjeno, pa su i oni rođeni 13. januara bili sumnjivi ako slave rođendan. Postojala je striktna naredba da 13. januara kafane moraju da se zatvore najkasnije do 22 sata, ali, ipak, Srbi su nastavili da je slave krišom.

Doček Nove godine, jubilarni 20.ti, biće upriličen večeras od 20 časova na trgu u Podgorici u organizaciji Demokratskog Fronta. Nakon toga će se održati tradicionalna litija do Hrama Hristovog Vaskrsenja.

Mitropolit crnogorsko-primorski  Amfilohije služiće sa sveštenstvom u ponoć između subote i nedjelje, 13/14. januara moleban za novo ljeto dobrote Gospodnje u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja.

Prethodno će biti služena večernja služba, sa početkom u 23 časa.

Proslava nove godine se smatra za religijski, društveni i kulturni događaj.

Proslavljanje Nove godine je nastalo od svetkovine rađanja Sunca, a običaji su imali za cilj da se pomogne suncu da nadvlada mrak. Otuda i danas imamo tradiciju paljenja prskalica kao simbol novogodišnje vatre koja bi trebalo da nadvlada mrak.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.