Niža stopa smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih bolesti i moždanog udara
Kenan Hrapović

Dosta urađeno

Niža stopa smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih bolesti i moždanog udara

Stopa smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih bolesti i moždanog udara značajno je snižena nakon više godina aktivnosti, rekao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

On je, govoreći o postignutim rezutatima Ministarstva u prethodnoj godini, ukazao da je Crna Gora u 2017. napravila najveći pomak na listi rangiranih 35 zemalja.

„To smatramo jednim od najvećih rezulatata, jer on predstavlja sumaciju svih naših aktivnosti u ovoj godini, iako postoje i aktivnosti koje nisu obuhvaćene bodovanjem, a mi smo ih sproveli i na njih smo ponosni“, rekao je Hrapović agenciji MINA, prenose Vijesti.

On je kazao da je, nakon niza godina aktivnosti, značajno snižena stopa smrtnosti od kardiovaskularnih i malignih bolesti i moždanog udara.

„Naši građani to ne mogu neposredno da osjete, ali statistika govori da se na tom planu mnogo toga uradilo, prije svega upotrebom savremene terapije i savremenih protokola liječenja koji su najzad postigli željeni efekat“, istakao je Hrapović.

On je podsjetio da je prošle godine uvedeno elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda, i novi elektronski servis e-Recept.

Hrapović je kazao da je zadovoljan sprovođenjem projekta zakazivanja specijalističkih pregleda, ali da nije činjenicom da se 38 odsto pacijenata ne odaziva na preglede.

„Taj problem ćemo riješiti unapređenjem softverskog sistema, koji će omogućiti pacijentu da bude kontaktiran šestog, petog i četvrtog dana pred zakazani pregled, gdje će pacijent jednostavnim odabirom brojki na tastaturi prihvatiti ili otkazati svoj dolazak na pregled. Na taj način ćemo u slučaju kada se otkaže pregled, pacijentima otvarati nova slobodna mjesta za zakazivanje“, objasnio je ministar.

Prema njegovim riječima, elektronsko zakazivanje se pokazalo kao odličan alat u dijagnostikovanju uskih grla u sistemu ,a za odgovornog rukovodioca je odlično oruđe za unapređenje sopstvenog rukovođenja i efikasnosti rada.

Hrapović je istakao da sistem trpi izmjene i da će se još nadograđivati i usavršavati.

„Već smo na putu da ljekar manjim brojem informatičkih koraka dođe do traženog specijalističkog pregleda, a već se primjećuje i da su ljekari ušli u sistem, savladali tehniku i sada ima manje nedoumica, manje pogrešnih upućivanja i slično, što znači da sistem lagano „osvaja teren““, naveo je Hrapović

On je podsjetio da je u završnoj, odnosno fazi testiranja, Projekat digitalnog potpisivanja elektronskog recepta, što stvara pretpostavke za isključivanje štampane verzije recepta iz zdravstvenog sistema Crne Gore.

On je istakao da su preventivne aktivnosti najveći izazov pred Ministarstvom u ovoj godini.

Hrapović je kazao da će se raditi na snaženju skrining programa, prije svega radi prevencije i ranog dijagnostifikovanja karcinoma dojke, grlića materice i kolorektuma, ali i da će se ove godine baviti i akreditacijom zdravstvenih ustanova, koje će unijeti standardizovan pristup u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama.

„Jačanje kapaciteta svih Javnih zdravstvenih ustanova u kadrovskom i tehnološkom smislu ostaje imperativ u radu zdravstvenog resora i u narednom periodu“, poručio je Hrapović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.