Paracetamol ne sadrži smrtonosni virus
ilustracija

Paracetamol ne sadrži smrtonosni virus

Upozorenje koje posljednjih dana kruži društvenim mrežama da lijek paracetamol p-500 navodno sadrži smrtonosan virus nije istinito, a, kako su Pobjedi kazali iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva, ovih tableta i nema u crnogorskim apotekama.

Iz Kalimsa apeluju na građane da ljekove uzimaju isključivo u apotekama uz savjet ljekara. U suprotnom, postoji rizik od nabavke medikamenata neprovjerenog kvaliteta, pa i falsifikovanih ljekova.

Vijest o navodnom prisustvu ,,mačupo virusa u tabletama paracetamola, kako objašnjavaju iz Agencije, pojavila se na internetu prvi put u Maleziji još početkom 2017, na privatnom tviter profilu, a bez ikakvih dokaza ili izvora za iznesenu tvrdnju, a na našem govornom području informacija je prenesena početkom januara, opet putem privatnog naloga na društvenim mrežama.

Tu vijest ranije je demantovalo više zvaničnih institucija, odnosno nadležnih tijela za kontrolu ljekova u svijetu poput Malezije, Indonezije, Singapura naveli su iz Agencije.

Na tržištu Crne Gore, kako naglašavaju, postoje registrovani ljekovi drugih proizvođača koji sadrže paracetamol, u raziičitim jačinama i farmaceutskim oblicima – tablete, sirup – i to su proizvodi koji su ispunili sve zahtijevane standarde u pogledu kvaliteta da bi mogli biti u prometu.

“U nacionalnoj bazi podataka o neželjenim dejstvima ljekova, u koju se unose prijave od 2009. godine nalazi se samo pet prijava sumnji na neželjena dejstva, koja su ispoljena nakon primjene paracetamola koji su u prometu u Crnoj Gori i radi se o očekivanim, blagim, neželjenim reakcijama koje su rijetko moguće i koje se očekuju kod određenih pacijenta, usljed njihove preosjetljivosti na neku od supstanci u lijeku, poput osipa”, kažu iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Mačupo virus, naglašavaju iz Kalimsa, ne može preživjeti sam tehnološki proces proizvodnje tableta.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.