Čekaju rezultat obdukcije djevojčice, inspekcija u Centru za socijalni rad
Foto:FOS

Smrt dvogodišnjakinje

Čekaju rezultat obdukcije djevojčice, inspekcija u Centru za socijalni rad

Viši državni tužilac u Podgorici naložio je da se uradi odbukcija tijela dvogodišnje djevojčice J.B, ali rezultate do petka poslijepodne nije dobio, saopšteno je Vijestima iz Višeg državnog tužilaštva.

“Odmah po obavještenju o smrti malodobne J.B, donijeta je naredba da se izvrši obdukcija. Do danas obdukcioni zapisnik nije dostavljen ovom tužilaštvu”, piše u odgovoru.

Banka hrane i LGBT Forum Progres zbog smrti djevojčice pokrenuli su inicijativu za smjenu ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića, poručivši da je administracija jednog neefikasnog i nezainteresovanog ministarstva odgovorna za tragičnu smrt djeteta.

Peticiju je juče do 18 časova potpisalo 846 građana. Ona je dostupna na sajtu peticija.24.com, a prema vladinim propisima potrebno je šest hiljada potpisa da bi se uzela u razmatranje.

Predsjednica Banke hrane Marina Medojević kazala je ranije “Vijestima” da je dvogodišnja djevojčica, koja je preminula u srijedu, jela kada ima hrane, koju su dobijali iz Narodne kuhinje, a njena majka skupljala je novac za insulin koje je dijete moralo primati jer je rođeno sa dijabetesom.

U četvrtak uveče je zbog tragičnog događaja održan protest koji su organizovale te dvije NVO, i zapaljene svijeće u blizini zgrade Vlade.

Inspekcija je juče počela provjeru dokumentacije u podgoričkom centru za socijalni rad istražujući da li je bilo propusta u slučaju samohrane majke koja nije bila u programima socijalne podrške iako je bez posla, a izdržavala je troje djece i čija je dvogodišnja kćer u srijedu ujutro pronađena mrtva u njihovom podstanarskom stanu.

Centar za socijalni rad tvrdi da majka djevojčice M. B., nije mogla da dobije materijalno obezbjeđenje porodice jer je u toku razvodni postupak sa suprugom.

Oni su saopštili juče da nakon ukidanja naknade za majke sa troje djece, M.B. nije podnosila zahtjev za ostvarivanje prava na materijalno obezbjeđenje kod Centra, već je uložila žalbu na ukidanje prava na naknadu po osnovu rođenja troje ili više djece.

Oni tvrde da je majka krajem septembra prošle godine dobila jednokratnu novčanu pomoć, ali da joj novac nije isplaćen jer ga još nije podigla.

Prema saznanjima Pobjede i u Kliničkom centru, kao i Domu zdravlja Podgorica, juče su istraživali koji je ljekar vodio djevojčicu, koju je terapiju koristila, te kada joj je ustanovljena dijagnoza.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.