Dolazak malih boginja u CG izvjestan
ilustracija

Zbog epidemija u komšiluku

Dolazak malih boginja u CG izvjestan

U Crnoj Gori u prethodnoj godini, ali ni ovih 12 dana 2018, nijesmo imali nijedan slučaj obolijevanja od malih boginja, kazao je za TVCG epidemiolog Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

Zbog epidemije koja se registuje u zemljama sa kojima se graničimo, Begić upozorava da je dolazak te zarazne bolesti u Crnu Goru gotovo izvjestan ali da niko ne može predvidjeti vrijeme

Olakšavajuca okolnost za Begića je visok kolektivni imunitet u našoj zemlji, zahvaljujuci urednoj vakcinaciji djece godišta 2013. i 2014.

Dobra vijest je i što je značajno porastao broj vakcinisane djece u odnosu na prošlu godinu sa 47 na sadašnjih 70 odsto, ističe Begić.

"Dostizanje epidemiološki bezbjednog nivoa potrebnog za sprječavanje masovnog obolijevanja od malih boginja, može se vrlo brzo desiti u narednom periodu", kazao je Begić, prenosi portal Rtcg.

On je pozvao sve roditelje, ali i pedijatre, da se kolektivni imunitet podigne na nivo koji ce osigurati da ne dođe do širenja malih boginja među predškoloskom djecom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.