2018. ključna za ubrzanje procesa pristupanja EU
Foto: Gov.me

Pejović s europoslanicima

2018. ključna za ubrzanje procesa pristupanja EU

Crna Gora je ostvarila dobar rezultat na polju evropske integracije, a nastavak reformi, posebno tokom 2018. će biti ključan za postepeno zaokruživanje pregovaračkog procesa i nastavak politike proširenja EU, ocijenjeno je tokom razgovora koje je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović imao u Briselu s europoslanicima iz Njemačke i Hrvatske Knutom Flekenštajnom, Biljanom Borzan i Željanom Zovko.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o situaciji u EU i regiji, kao i dinamici politike proširenja, te predstojećim obavezama Crne Gore u procesu pristupanja, saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Ministar Pejović je predstavio planove tokom aktuelnog bugarskog i narednog austrijskog predsjedništva EU istakavši da je Vlada odlučna da do kraja mandata, a posebno tokom ove godine, intenzivira rad na završetku obaveza u svim poglavljima, s fokusom na oblasti obuhvaćene vladavinom prava.

GetImage1

Europoslanici su ocijenili da Strategija za Zapadni Balkan čije se usvajanje očekuje u februaru, izvještaji Evropske komisije za države kandidate i potencijalne kandidate u aprilu i samit o Zapadnom Balkanu koji će se u Sofiji održati u maju, ukazuju na intenzivan period na polju evropske integracije Zapadnog Balkana i potvrđuju odlučnost EU, da, zajedno s državama regiona radi na njihovoj punoj integraciji.

U tom kontekstu, prenijeli su punu podršku za napredovanje u reformskim procesima i iskazali spremnost za tješnju saradnju i razmjenu znanja i iskustva s crnogorskim institucijama i pregovaračkim timom.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.