Vlada  usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave
Foto:gov.me

Vlada usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave

Na današnjoj sjednici Vlada je usvojila Akcioni plan za sprovođenje Strategije reforme javne uprave.

Na ovaj način realizovan je zaključak Posebne radne grupe za reformu javne uprave kojim se Crna Gora obavezala da će usvojiti Akcioni plan za period 2018-2020, sa procjenom troškova realizacije za trogodišnji period i ispunjen posljednji preduslov za potpisivanje Akcionog dokumenta za dobijanje sektorske budžetske podrške, u iznosu od 15 miliona eura.

"Ovaj dokument sadrži sve neophodne elemente za uspješno upravljanje procesom reforme javne uprave, što podrazumijeva precizno definisane ciljeve, aktivnosti i podaktivnosti, institucije koje su odgovorne za njihovu realizaciju, rokove, indikatore i potrebna finansijska sredstva", kazala je Pribilović nakon sjednice.

Akcioni plan 2018-2020, shodno Strategiji, detaljno razrađuje aktivnosti koje će se sprovoditi za realizaciju postavljenih ciljeva Strategije i to: Organizacija i odgovornost u sistemu javne uprave; Pružanje usluga;Službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima;Razvoj i koordinacija javnih politika:Posebna pitanja sistema lokalne samouprave i Strateško upravljanje procesom reforme javne uprave i finansijska održivost

Kako je 2016. i 2017. godina bila usmjerena na uspostavljanje i stvaranje novog normativnog okvira u svim reformskim oblastima koje su definisane Strategijom počev od oblasti unapređenja službeničkog sistema državnih službenika i namještenika, efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, normativnih rješenja u oblasti elektronske uprave i lokalne samouprave, naredni strateški period, kako je to predviđeno Akcionim planom za 2018 - 2020, u bitnom, kako je pojasnila ministarka, odlikuju mjere i aktivnosti koje se odnose na implementaciju navedenih zakonskih rješenja u svim reformskim oblastima.

"Posebno su značajne aktivnosti koje se odnose na monitoring primjene ZUP-a, mjerenja zadovoljsta građana pruženim uslugama, povećanje broja elektronskih usluga i uključivanje jedinica lokalnih samouprava na portal e-uprave, primjena novih zakonskih rješenja u službeničkom sistemu itd. Implementacija ovog Akcionog plana biće posebno usmjerena na realizaciju najzahtjevnih aktivnosti koje se odnose na Plan optimizacije zaposlenih u javnom sektoru i izgradnju One Stop Government sistema, čime će se poboljšati operativnost cjelokupne javne uprave sa jedne i povećati povjerenje građana u sistem, sa druge strane", kazala je Pribilović.

Pored navedenog, prepoznate su konkretne aktivnosti za izgradnju zakonodavnog i normativnog okvira Crne Gore posebno u pogledu usaglašenosti sa Evropskim principima dobre javne uprave, u svih sedam reformskih oblasti koje su definisane Strategijom.

Prema riječima ministarke, u međusekotorskim konsultacijama, u pogledu procjene troškova svake pojedine aktivnosti i podaktivnosti, po prinicipu obračuna samo dodatnih troškova, napravljena je finansijska procjena Akcionog plana 2018-2020, u iznosu od 11.940.315 mil. Eura, što će biti finansirano iz sektorske budžetske podrške koju je obezbijedila Evropska komisija.

"Očekujem da će se realizacijom aktivnosti iz Akcionog plana za 2018-2020. stvoriti uslovi za unapređenje postojećeg stepena efikasnosti javne uprave, ali i stvaranje novog potencijala za ostvarivanje dugoročnih rezultata", kazala je ministarka.


Vlada je usvojila i Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje NVO.

Po riječima ministarke javne uprave strateija predstavlja važan aspekt u kreiranju i implementaciji javnih politika Vlade Crne Gore i njenim usvajanjem se zaokružuje strateški i informativni okvir za funkcionisanje NVO. Strategija je rezultat dvogodišnjeg rada međusektorske radne grupe, sačinjene od predstavnika relevantnih državnih organa i NVO sektora.

Kao opšti cilj Strategije 2018 – 2020 definisano je dalje unapređenje pravnog i institucionalnog okvira za djelovanje NVO i jačanje saradnje javne uprave i NVO u procesu kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući njihove različite, ali komplementarne uloge i odgovornosti u ovom procesu – kazala je  Pribilović.
Tekst Strategije je usklađen sa Strategijom reforme javne uprave 2016 – 2020 i Akcionim planom za period 2016 – 2017. godinu, kao i sa smjernicama Evropske komisije za podršku Evropske unije civilnom društvu u državama kandidatima za proširenje 2014 – 2020.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.