Drugi službeni jezik u Makedoniji biće albanski
Ilustracija

Sobranje potvrdilo

Drugi službeni jezik u Makedoniji biće albanski

Makedonski parlament Sobranje je sa 69 glasova "za" potvrdio zakon o upotrebi albanskog kao drugog zvaničnog jezika u toj državi.

Policijske uniforme, dokumenti i poštanske marke biće dostupni na albanskom jeziku. Da bi zakon stupio na snagu, potreban je još samo potpis predsjednika Đorđa Ivanova. VMRO-DPMNE žestoko protiv.

Ovim glasanjem, albanski jezik je, pored makedonskog, postao službeni jezik u Makedoniji i koristiće se u komunikaciji građana u svim institucijama u državi, čime je vlada Zorana Zaeva ispunila jedan od ključnih zahtjeva albanskih političkih stranaka u Makedoniji.

"Uniforme policije, vatrogasaca, zdravstvenih radnika u Skoplju i jedinicama lokalne samouprave u kojima najmanje 20 odsto građana govori službeni jezik koji nije makedonski, će biti označene na makedonskom jeziku i ćirilici, kao i na jeziku koji govori najmanje 20 odsto građana Makedonije", navodi se u ovom Zakonu.

Takođe, knjižice i kovanice će sadržati simbole koji predstavljaju kulturno nasljeđe te zajednice.

Suštinski, makedonski parlament "proširio" je upotrebu albanskog jezika u Makedoniji na čitavu teritoriju države i sve instutucije, pošto je prethodno upotreba albanskog jezika bila ograničena na lokalnu samoupravu. 

Ni jedan od poslanika nije glasao protiv oviog zakona, ali u skupštinskoj sali nisu bili prisutni poslanici opozicione VMRO-DPMNE, koji sjednice parlamenta bojkotuju zbog hapšenja nekolicine zvaničnike te stranke.

VMRO-DPMNE je odmah oštro protestovao, tvrdeći da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice". 

Glasanjem u Sobranju, ovaj zakon je samo na korak od pune primjene, pošto će akt stupiti na snagu kada ga potpiše predsjednik Đorđe Ivanov, koji se, prije nekoliko mjeseci, oštro suprostavljao donošenju ovog akta.

Za sada, međutim, nema naznaka kako će Ivanov reagovati, ali je krajem decembra, u godišnjem obraćanju naciji, rekao da zakon podriva unitarnost Makedonije. Sličan stav Ivanov je imao i prilikom izbora Taljata Džaferija za predsednika Sobranja, ali je posle američke intervencije dramatično ublažio retoriku.

Ukoliko, ipak, Ivanov odbije da potpiše ovaj zakon, čitava procedura se vraća u Sobranje i za njegovo usvajanje će biti potrebna dvotrećinska podrška poslanika, uključujući i izvjestan brog glasova VMRO-DPMNE.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.