Ukiniti Komunalnu policiju u Pljevljima, ničemu ne služi

NVO Alternativa

Ukiniti Komunalnu policiju u Pljevljima, ničemu ne služi

Služba komunalne policije u Pljevljima bi trebalo da se reformiše i reorganizuje ili da se potpuno ukine, jer ovakva kakva je ne služi ničemu osim bespotrebnom trošenju novca svih građana Pljevalja, smatraju iz NVO Alternativa. Njihovo stav, tvrde, dijeli veliki brj građana.

 NVO „Al­ter­na­ti­va“ vrši monitoring Radom i postupanjem Službe komunalne policije Opštine Pljevlja nisu zadovoljni u NVO "Alternativa" a ni građani, ponovili su iz te organizacije. Bezbroj primjera je pokazalo dodaju, da ne samo da ne ispunjavaju svoje zakonom predviđene obaveze, već i da pomenuta služba drastično krši vazeće zakonske propise, prvenstveno Zakon o Komunalnoj policiji, Zakon o javnom redu i miru i dr.

Istakli su da je Ko­mu­nal­na po­li­ci­ja u mnogo navrata od­bi­jala za­htjeve za vr­še­nje kon­tro­le po pri­ja­vama ko­je su se od­no­si­le na uzur­pa­ci­ju gradskih jav­nih po­vr­ši­na, prekoračenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, ugrožavanje građana bukom u noćnim satima i brojne druge prijave.  

"VD Na­čel­nik Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je, Bojan Bajčeta, inače kadar DPS-a, koji ovih dana  kon­stant­nim od­bi­ja­njem da vr­ši kon­tro­lu uzur­pa­ci­je jav­nih po­vr­ši­na (bašta kafića i restorana) omo­gu­ćava vla­sni­ci­ma ovih obje­ka­ta da bez pla­ća­nja propisanih op­štin­skih tak­si ko­ri­ste jav­ne po­vr­ši­ne i na taj na­činje je pro­u­zro­ko­vao šte­tu  po bu­džet Op­šti­ne Plje­vlja, ko­je se mje­re desetinama hi­lja­da­ eura, samo na godišnjem nivou.Ova služba je dolaskom Bojana Bajčete na mjesto VD Načelnika ne samo da je postala omča o vratu građana Pljevalja čiji novac bespoštedno i beskurpulozno rasipa, oni su svojim odnosom i ponašanjem pokazali do sada nezabilježenu i nezapamćenu pasivnost samovolju i drskost", saopštili su iz NVO Alternative.                                                                                                     

Dodaju da se iz opštinskog budžeta izdvaja ogroman novac za rad te službe, uključujući i obuke za zaposlene u Centru za obuku u Danilovgradu.

"Na taj način se bespotrebno troši novac iz budžeta, a koristi od ove službe nema ama baš niko. Zaposleni komunalni policajci, inspektori, vozači primaju plate, naknade za mobilne telefone, naknadu za gorivo za službena vozila (koja se često puta koriste u privatne svrhe), za registraciju i održavanje tih vozila, a ukupni rezultati njihovog rada su ravni nuli, jer se ni onaj mali broj prekršajnih naloga koje napišu ne realizuje, niti uspije da naplati. Tako da povratnih sredstava od podnesenih prijava koje bi doprinjele punjenju budžeta uopšte nema", upozoravaju iz ove NVO.

Ističu da raste broj građana koji su ogorčeni na nerad Komunalne policije u prilog čemu govore i brojne žalbe i primjedbe koje niko ne rešava.

Kako su saopštili , ova služba je protivzakonito i samoinicijativno potpuno ukinla kontrolu buke iz ugostiteljskih objekata, kontrolu radnog vremena, tako da su u noćnim satima građani, godinama unazad  izloženi teroru buke iz ugostiteljskih objekata koji ne poštuju radno vrijeme, već rade do zore.

"U nekoliko navrata smo tražili reorganizaciju službe, da se podstakne njihov rad i krene u rješavanje nagomilanih problema u oblasti komunalnog uređenja grada, uništenih lokalnih saobraćajnica, sankcionisanje nesavjesnih građanja i zaštitu građana od buke. Niko se godinama ne osvrće na naše i zahtjeve građana Pljevalja, pa smo na razne načine preko državnih organa ukazivali na zloupotrebe i uzaludno pozivali na odgovornost.

Rad Komunalne policije je više nego loš, a niko i ne pomišlja da uvede kakav-takav red u tu službu. Bezbroj puta smo do sada pokušavali da javno ukažemo na neshvatljivo pasivan odnos Komunalne policije i nefunkcionisanja službe, obraćajući se brojhnim državnim organima i institucijama, ali je sve bilo uzaludno", saopštavaju iz ove NVO.

NVO „Al­ter­na­ti­va“ pod­ni­je­la je i dvije  kri­vič­ne pri­ja­ve pro­tiv VD na­čel­ni­ka Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je Bo­ja­na Baj­če­te zbog zlo­u­po­tre­be slu­žbe­nog po­lo­ža­ja

Osnovni državni tužilac prvu je odbacio kao neosnovanu,  dok je druga u postupku rješavanja.

Kako su kazali,  upravni inspektor Predrag Radovanović kontrolisao je nedavno poslovanje ove službe i ustanovio brojne nepravilnosti i obećao da će naložiti njihovo otklanjanje.

Baj­če­ta, dodaju, ni­je po­stu­pio ni pre­ma pre­po­ru­ka­ma Om­bud­sma­na od 15. ma­ja prošle go­di­ne, već je i njih potpuno ignorisao, a ko­je su se od­no­si­le na rad ugo­sti­telj­skih obje­ka­ta, od­no­sno na pre­ko­ra­če­nje rad­nog vre­me­na i ja­či­ne mu­zi­ke koja se iz njih emituje.

"Baj­če­ta već duži vremenski period odbija da zainteresovanim novinarima i javnosti odgovori na postavljana pitanja pravdajući se da ni­je spre­man da go­vo­ri o pri­ja­vama o ko­jim navodno, još ni­je do­bio ni­ka­kvo oba­vje­šte­nje od is­tra­žnih or­ga­na, te da će to uraditi čim zva­nič­no bu­de oba­vi­je­šten o kri­vič­noj pri­ja­vi, ili čim bu­de po­zvan da da iz­ja­vu. I sve se vrti u krug, dok građani čekaju odgovore na brojna zanimljiva pitanja Predsjednik Opštine je naložio još jedno raspisivanje konkursa za izbor načelmika Službe komunalne policije koji je namješten upravo za Bajčetu. Ranije je glavni administrator Opštine, bez neophodne zakonske procedure i donošenja rješenja o imenovanju, imenovao Bajčetu kao novog vršioca dužnosti te službe, koji je samo nastavio staru praksu nerada i potpunog  javašluka. Zapanjujući je pasivan odnos službe glavnog administratora, kabineta predsjednika Opštine, kao i odbornika u lokalnom parlamentu, koji bi trebali da štite interese građana i zatraže od Skupštine opštine da se Služba komunalne policije reformiše i reorganizuje ili da se potpuno ukine, jer ovakva kakva je ne služi ničemu osim bespotrebnom trošenju novca svih građana Pljevalja", zaključili su iz NVO Alternativa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.